Alternatieve geneeswijzen

We willen graag alles begrijpen met ons hoofd. Snappen en zien waarom iets werkt zoals het werkt. Maar zwaartekracht hoef je ook niet te kunnen ‘zien’ om het te begrijpen. Reiki is ook zoiets. Je hoeft er niet in te ‘geloven’ om het te kunnen ervaren. Het helpt je om je energie en zelfhelende vermogen te verbeteren. Hieronder lees je er meer over. 

Wanneer je behalve lichamelijke klachten ook mentale klachten hebt, zijn er vele therapievormen die jou kunnen helpen om bijvoorbeeld minder last te hebben van angsten. Die je helpen om je gedachten niet voor wáár aan te nemen, of die je inzicht geven in oude patronen die je graag zou willen doorbreken.

Die therapievormen zijn veelal cognitief. Door te praten, ga je met hulp van je brein, je klachten analyseren, overdenken, onder de loep nemen etc. Dat kan heel helpend zijn.

Maar als je veelal ‘in je hoofd’ zit, en je gevoel misschien ver weg zit, je weet eigenlijk niet zo goed wat je nog voelt en óf je uberhaupt wel voelt, kan juist een lichaamsgerichte therapie/behandeling soms de betere ingang zijn om je klachten te verminderen. Je wilt immers weer meer vóelen. Dat brein werkt toch al overuren. Door hier bewust je lichaam voor te gebruiken, zet je dit proces in gang.

Twee vormen van meer lichaamsgerichte vormen, zijn yoga en reiki. Klik hier als je meer over yoga wilt weten.

Hieronder lees je er meer over reiki. 

 

Reiki

Over de oorsprong van reiki zijn de meningen verdeeld. Sommigen zeggen dat Mikao Usui, die ruim 100 jaar geleden leefde, de grondlegger is. Andere bronnen vermelden dat reiki al meer dan duizend jaar oud is.

Reiki is een japanse methode die deels gebaseerd is op o.a. de boeddhistische filosofie en traditionele chineeskunde.

Deze gaan er van uit dat ons lichaam bestaat uit energie. Denk maar aan de elektrische signalen die je hart produceert (dat via ECG gementen kan worden), maar ook de activiteit van je hersenen (dat via je hersengolven gemeten kan worden). Ons hele lichaam, onze organen, onze spieren, zijn continue in beweging, we zijn dus één en al energie.

Vanuit de traditionele chinese geneeskunde en ook het boeddhisme, wordt er van uit gegaan, dat wanneer energie niet goed doorstroomt, blokkades kunnen ontstaan. Deze blokkades kunnen klachten veroorzaken.

Reiki is een behandeling waarbij je zit of ligt. De behandeling wordt gegeven door iemand die getraind en ingewijd is (Reiki 1, reiki 2 en/of reiki 3). De behandelaar legt zijn/haar handen op verschillende plekken op je lichaam. Het idee is dat dit de blokkades opheft, en je energie weer kan stromen. Dit kun je waarnemen doordat je bv. warmte, kou of tintelingen kunt voelen.

Dit klinkt misschien zweverig. Maar bedenk je maar eens wat je neiging is als je je heel hard stoot: waarschijnlijk grijp je met je hand naar die plek. Laat je je hand daar misschien zelf ook even op liggen.

Reiki heeft effect op lichamelijke, mentale en/of emotionele klachten. Soms is één of enkele behandelingen voldoende. Soms is er meer nodig. Afhankelijk ook natuurlijk van hoe lang je al klachten ervaart.

Doordat je in stilte zit of ligt, kun je met je aandacht meer naar binnen keren. Je leert waar te nemen wat je voelt. Dit kan enorm bijdragen aan het (opieuw) leren voelen. Zeker wanneer je lange tijd ‘AAN’ gestaan hebt, en niet zo goed weet wat je eigenlijk voelt, kan reiki je helpen om weer meer contact met je lichaam te krijgen.

En daarnaast is reiki gewoon een hele fijne manier om even lekker te ontspannen en een moment voor jezelf te hebben! Het geeft een gevoel van diepe ontspanning, brengt energie en herstelt de lichamelijke balans, stimuleert herstel, leert je (weer) te voelen, vermindert pijn- en spierspanning en kan gevoelens van stress en angst verminderen.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan even contact met me op. Ik geef reiki behandelingen op afspraak en dit kan bij je thuis!