Trauma release therapy
Met behulp van Body Remembers Trauma Therapy (BRTT ®) en Trauma Release Breathwork (TRB ®)
Wat is dat eigenlijk, wat heb je eraan en voor wie is het geschikt?
BRTT ® en TRB® zijn twee therapievormen op het gebied van trauma release. Trauma release is een lichaamsgericht proces om op een natuurlijke manier spanning te ontladen.
Hierbij gaat het zowel om het loslaten van dagelijkse spanning (stress) als ook de diepe, chronische spanning. Deze spanning kan zich simpel gezegd in het lichaam opbouwen doordat je zenuwstelsel getriggerd raakt (door stressprikkels) en je hier (te) lang mee doorloopt.
Opslaan van stress in het lijf i.p.v. het uiten
Hoe we opgroeien bepaalt voor een deel ook hoe jij met stress omgaat en of je geleerd hebt om dit te kunnen ontladen. Mocht je thuis boos worden (en zijn)? Mocht je verdrietig zijn? Of kreeg je te horen ‘kus erop, over” of “stel je niet aan”, “kom op, nu is het klaar” etc. Allemaal goed bedoeld, maar het stimuleert niet om je verdriet of boosheid er eens even lekker uit te gooien. En dus kroppen we het op. Gaan we door. Stoppen we het ergens ver weg. En dat voelt op zich ook wel goed in eerste instantie. Want het is super naar en ongemakkelijk om je zo vervelend te voelen. Maar op den duur kun je daar last van krijgen.
Lichamelijke tekenen van opgeslagen stress
Dat merk je aan lichamelijke klachten die kunnen ontstaan wanneer deze stress te lang ‘in je systeem’ blijft. Daarbij moet je denken aan: een algeheel gejaagd gevoel, hoofdpijnklachten, darmklachten, gespannen spieren, verhoogde bloeddruk, nek- en rugklachten, versnelde ademhaling, concentratieproblemen, prikkelbaar zijn, overdreven boos of geïrriteerd reageren, snel emotioneel etc.
Er zijn verschillende manieren om stress die in het lichaam opgeslagen ligt, los te laten. Daarbij spelen spieren én bindweefsel een rol. Bindweefsel speelt sowieso een heel belangrijke rol in het lichaam. De laatste jaren wordt daar steeds meer onderzoek naar gedaan. Het is onder andere weefsel dat ons hele lijf als het ware bij elkaar houdt, helpt afvalstoffen af te voeren, bevat veel zenuwuiteinden en speelt dus een rol bij pijnprikkels, het is het communicatiesysteem van het zenuwstelsel en dat is nog maar een kleine greep uit de verschillende functies van ons bindweefsel. Maar dat is genoeg voer voor een ander blog 🙂
In dit artikel richt ik me op de twee therapievormen die ik aanbied: BRTT®, body remembers trauma therapy en TRB®, trauma release breathwork. Door middel van bepaalde lichamelijke oefeningen (BRTT) en/of een speciale serie ademhalingsoefeningen (TRB) wordt het lichaam eerst in een staat van ontspanning gebracht om vervolgens de spanning die in het lichaam opgeslagen ligt, op te zoeken.
Spanning in het lichaam loslaten
En vervolgens gaat het lichaam die spanning loslaten. Dat doet het door bijvoorbeeld te gaan trillen. Dat lijkt vreemd, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Dieren doen dat bijvoorbeeld ook. Een hond gaat schudden als hij stress ervaren heeft en is het daarna kwijt. Een paard gaapt of gaat zwaaien met zijn staart om stress kwijt te raken. Allemaal lichamelijke reacties op de stress die in het lichaam zit en eruit moet.
Wat is trauma
Wanneer het stressniveau echt enorm is en een bepaalde gebeurtenis zoveel lading heeft dat iets dat daarop lijkt of je daaraan doet denken, je telkens weer terugbrengt naar dat moment, hebben we het over trauma. Althans, trauma waar je bewuste herinneringen aan hebt. Je hoeft je niet van een trauma bewust te zijn. Een geboortetrauma ben je je bijvoorbeeld niet bewust van, maar kan wel een rol spelen. Wanneer je geboren wordt met een navelstreng rond je keel of met een tang op de wereld bent gekomen, kan je lichaam al veel stress hebben ervaren. Dat kan lang in je lichaam opgeslagen liggen, zonder dat je je daar bewust van bent.
Trauma is de reactie van het lichaam op een bepaalde gebeurtenis. Lees dat nog maar een keer. Trauma is de reáctie van je lichaam, op een bepaalde gebeurtenis. Trauma is dus niet de gebeurtenis zelf! Het gaat om hoe je lijf daarop reageert. (uit: Bessel vd Kolk, Traumasporen)
Trauma is dus niet de oorlog, of die gewelddadige overval. Trauma is de reactie van je lichaam op het meemaken van die oorlog of die overval. En trauma is heel breed. Er zijn diverse soorten trauma. Groot en ook kleiner. Denk aan: een gewelddadige partner, een overlijden, onveilige opvoedingssituatie, telkens opnieuw verteld krijgen in je jeugd ‘dat jij niet deugd of er niet toe doet’, gepest worden, maar ook het krijgen van een ernstige diagnose zoals kanker blijkt uit onderzoek even stressvol als een oorlogstrauma te kunnen zijn.
Het ervaren van stress en trauma is voor iedereen anders. Het kan dus best zo zijn dat twee personen exact hetzelfde meemaken, maar er heel anders op reageren en zo kan de één daar dus een trauma aan overhouden terwijl de ander nergens last van heeft.
Fight, flight, freeze
Het ervaren van langdurige stress, bewust en onbewust, zet eigenlijk je zenuwstelsel als het ware heel lang op scherp. Stress doet alarmbellen in je systeem afgaan. Je lichaam signaleert dat iets of iemand onveilig is. En dat veroorzaakt adrenaline en stressreacties in je lichaam. Wanneer je die niet ‘ontlaadt’ hopen die als het ware op in je lichaam. Je zou kunnen zeggen dat het een opéénstapeling van grote en kleine overlevingsreacties in je lijf is. Vecht, vlucht en/of bevries reacties.
In het dierenrijk gaat het ook zo
Met trauma therapie zoek je die overlevingsreacties op en zorg je ervoor dat deze reacties alsnog ‘afgemaakt’ kunnen worden in plaats van dat ze worden weggedrukt. Dit gebeurt ook in de dierenwereld. Daar bestaan veel indrukwekkende filmpjes van.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ijsbeer die, terwijl hij wordt achternagezeten door onderzoekers (overlevingsreactie = vluchten), wordt neergeschoten met een verdovend middel. Bij het bijkomen maakt die ijsbeer eerst zijn reactie af, hij gaat hard met zijn poten bewegen, hij wil zijn vluchtpoging nog afmaken. Daarna neemt hij een diepe ademteug en vervolgens is hij in staat om rustig weg te lopen. (bekijk hier het filmpje). En zo zijn er talloze filmpjes te vinden.
Psychotherapeut Peter A. Levine heeft hier veel onderzoek naar gedaan en ook een boek geschreven over traumatherapie (De tijger ontwaakt), wat een boekentip is als je hier meer over wilt lezen!
Wat gebeurt er dan door de therapie
Trauma therapie helpt je dus die overlevingsreacties ‘af te maken’. Praktisch gezien kan er vanalles gebeuren in je lichaam. Je kunt dus zoals hierboven al vermeld enorm gaan trillen. Je kunt het koud of juist heel warm krijgen. Je lichaam kan oncontroleerbaar gaan bewegen, schudden, je kunt je emotioneel gaan voelen. Het kan ook gebeuren dat je lichaam weer in een vecht, vlucht of bevries staat schiet. Je kunt je voorstellen dat wanneer je in vechten of vluchten schiet, je lichaam gaat bewegen. Het wil letterlijk vechten of vluchten en daar zijn hoe dan ook sowieso je benen bij betrokken. Die gaan bewegen alsof ze rennen. En wanneer je in een vechtmodus schiet, kun je ook om je heen gaan slaan.
Een bevries staat, herken je juist aan het letterlijk ‘bevriezen’. Je kunt verkrampingen voelen in je lijf en je lijf, met name vaak de armen, kunnen heel zwaar voelen en vaak draaien de handen in een verkrampte positie. Ook kan het gebeuren dat je neiging voelt opkomen om te spugen (en soms ook daadwerkelijk spuugt). Daarnaast kun je ook de neiging voelen om te schreeuwen of roep je ineens iets, zonder dat je je het beseft.
Allemaal hele logische reacties van het lichaam als gevolg van die vecht, vlucht of bevries reactie. Deze reacties duren over het algemeen niet heel lang. Meestal ergens tussen een halve en hele minuut. Wat er daarna vaak gebeurt is dat emoties vrijkomen zoals verdriet. Ineens heel erg moeten huilen is dus helemaal niet raar!
Het resultaat
Je kunt je voorstellen dat het ondergaan van deze therapie best indruk maakt. Je bent namelijk gewoon met je bewustzijn ‘erbij’. Je merkt dus op hoe je reageert en tegelijkertijd kun je het niet sturen. Je lichaam doet vanzelf dus écht wat nodig is om de spanning eruit te krijgen. Dat kan best bevreemdend zijn en ‘gek’ voelen. Tegelijkertijd werkt het enorm bevrijdend.
De opluchting naderhand is dan ook groot. Mensen voelen vaak letterlijk ‘meer ruimte’ in hun lichaam. Onverklaarbare pijntjes (door spanningen in het lichaam), kunnen verdwijnen. Huidklachten zoals eczeem en psoriasis kunnen verminderen/verdwijnen, algehele spierspanning kan afnemen, je kunt ervaren dat je weer makkelijker kunt ontspannen, je ademhaling kan veranderen doordat er bv. minder spierspanning in je borstkas is etc. Kortom: veel lichamelijke klachten die kunnen ontstaan als gevolg van langdurige stress, kunnen afnemen, al dan niet verdwijnen.
Veiligheid
Zoals gezegd ben je met je bewustzijn volledig ‘bij’. Dat is misschien in eerste instantie een gek idee omdat je je dus bewust bent van wat er gebeurt, maar dit betekent ook dat het relatief veilig is. Je blijft er namelijk ‘met je hoofd bij’.
Wel is het belangrijk dat er een veilige omgeving geboden wordt. Een zacht matras op de grond (zodat je niet kunt vallen), kussens om te zorgen dat je jezelf niet bezeert, een ruimte waarin je je veilig en vrij voelt om je volledig te kunnen overgeven aan wat er gebeurt en natuurlijk iemand die is opgeleid om je hierin te begeleiden.
Voorafgaand aan de therapie
Om deze therapie te ondergaan is het belangrijk dat de therapeut alles weet wat van invloed zou kunnen zijn in dit proces. Daarbij gaat het vooral om welke trauma’s er mogelijk bij jou spelen waarvan je op de hoogte bent, lichamelijke en/of psychische klachten etc. Deze kennis kan de therapeut namelijk gebruiken om een inschatting te maken van de reacties die bij jou zouden kunnen ontstaan, om zo de veiligheid te kunnen garanderen. Je zult voorafgaand aan de therapie dus altijd een intakeformulier krijgen en alleen wanneer deze volledig is ingevuld en ondertekend, kan de therapie plaatsvinden.
Duur van de therapie
Je kunt je voorstellen dat een dergelijke therapiesessie niet in een half uurtje gedaan is. Bovendien kunnen deze twee therapievormen gecombineerd worden omdat ze heel mooi op elkaar aansluiten. Gemiddeld duurt een sessie dan ook 2 uur. Ook afhankelijk van hoeveel fysieke reacties je krijgt én na hoeveel tijd jij het genoeg vindt, want telkens na een reactie zal met jou overlegd worden of je nog door wil.
Meerdere sessies
Deze therapie vormen zijn gebaseerd op verschillende theorieën waarin ervan uitgegaan wordt dat een gemiddeld mens zo’n 30 kleine tot grote trauma’s ‘in zich’ heeft. Dat betekent dus ook dat je, hoogstwaarschijnlijk, na één sessie niet ‘klaar’ bent. Maar het is zeker geen verplichting om net zo lang door te gaan tot je helemaal geen fysieke reacties meer krijgt. En bovendien gaat je leven natuurlijk ook door en zul je altijd wel weer momenten in je leven krijgen waarin je stress ervaart. Dus om te verwachten dat je nooit meer stress ervaart is een utopie.
Als therapeut vind ik het vooral belangrijk dat we allemaal zelf aan het roer (in regie) staan van ons leven en onze gezondheid. En dat betekent dat jij dus bepaalt! Je kunt ervoor kiezen om één sessie te volgen en het daarbij te laten. Je kunt er ook voor kiezen om er een aantal te volgen en telkens te ervaren wat een nieuwe sessie je weer extra oplevert. Daarover beslis jij zelf. Jij bent de enige die kan voelen wat je voelt en wat het voor jou doet, dus jij hebt de regie!
Aanvullende informatie lees je terug op de website van mijn opleider, Inner Journey
En uiteraard kun je bij vragen bij me terecht!
Coaching bij ziekte
Een ziekte, zoals reuma, MS, kanker, maar ook een burn-out, kan ervoor zorgen dat je je gevangen voelt. Je piekert veel en slaapt slecht en hebt veel moeite om je te concentreren. Hulp bij ziekte door middel van coaching kan net die extra ondersteuning geven die je nodig hebt om grip op de toekomst te houden. Want je hebt niet alleen te maken met lichamelijke gevolgen, maar ook op emotioneel, sociaal en mentaal vlak kan het behoorlijk ingrijpend zijn. Je leven staat op zijn kop, alle zekerheid lijkt te zijn verdwenen.
Wanneer een behandeling vereist is, word je behandelend door een arts. Samen met de verpleegkundige is hij/zij verantwoordelijk voor de eerste zorg. Zij geven voorlichting en ondersteuning tijdens behandelingen. In het ziekenhuis ben je dus medisch gezien in goede handen.
Die behandelingen zijn noodzakelijk, maar kunnen je behoorlijk uitputten en depressief maken. Het is dus heel logisch dat je sombere gedachten hebt en piekert over de toekomst, over het verloop van de behandelingen en de impact die het op je naasten heeft. Daarom is psychosociale begeleiding minstens zo belangrijk voor de kwaliteit van leven.
Mijn hulp bij ziekte bestaat uit coaching voor mensen met MS, reuma, burn-out en andere ingrijpende ziektes. Maar ook mantelzorgers kunnen bij mij terecht. Voor hen geldt dat het van belang is om overeind te blijven. Of misschien ben je uit balans geraakt en wil je juist weer in balans komen. Mijn hulp geldt dus zowel tijdens de ziekte als in de periode daarna.
Sommigen zoeken mijn hulp nadat ze een diagnose te horen hebben gekregen, of zoeken duiding tijdens de periode van onderzoeken en behandelingen. Maar het kan ook zijn dat je mij pas inschakelt jaren na je ziekte. De meeste cliënten zie ik voor het eerst nadat ze klaar zijn met een behandeltraject. Na de hectische tijd, voelen ze vaak dan pas de klap.
Daarbij wil ik je graag helpen en wegwijs maken in de wereld van de zorgverlening. Die kan soms beste ingewikkeld zijn. Door mijn jarenlange ervaring en medische achtergrond, kan ik je goed adviseren over aanvullende ondersteuning, zoals psychologische hulp, revalidatie na borstkanker, oedeemtherapie, gespecialiseerde fysiotherapie, lotgenotencontact of creatieve therapie. Ik schakel daarvoor ook mijn netwerk in, zodat je snel terecht kunt.
Wanneer is coaching bij ziekte nodig?
Negatieve, angstige gevoelens kunnen ook je leven gaan beheersen. Soms is de angst voor terugkeer of het erger worden van de ziekte zo ernstig of langdurig dat het je belemmert in je dagelijks leven. Dan is de angst is niet meer functioneel, maar werkt het juist tegen. Mogelijke gevolgen zijn slaap- of concentratieproblemen, paniek of somberheid. Maar ook kan de angst ervoor zorgen dat je je arts onnodig vaak bezoekt of juist medische controles gaat mijden.
Veel mensen hebben moeite om hun leven na een intensieve behandelperiode weer op te pakken. Vaak weten ze wat ze vooral niet meer willen en is de zoektocht naar wat ze dan wel willen lang en chaotisch. Dat heeft veel impact op hun emoties.
Als negatieve gedachten je leven gaan beheersen, kan er meer aan de hand zijn. Door goed naar je lichaam te luisteren, leer je welke beslissingen voor jou werken en weet je waaraan je energie wilt geven.
Met mijn coaching help ik mensen om de regie over hun leven terug te nemen en balans te vinden. Met oefeningen en opdrachten krijg je inzicht wat je daadwerkelijk gelukkig maakt en hoe je de relatie met je naasten, je vrienden en je collega’s wilt invullen.
Coaching bij mantelzorg
Als je naast je gezin, een drukke baan en een goed gevuld sociaal leven ook mantelzorg verleent, kan de druk op je schouders te groot worden. Je dierbare doet steeds vaker een beroep op je en vraagt je de afspraken bij de specialist te organiseren, de boodschappen te doen en ook de administratieve zaken te regelen. Naast die praktische zaken is de emotionele zorg misschien nog wel zwaarder. Want misschien ervaart je dierbare angst om alleen thuis te zijn, of kampt hij of zij met vergeetachtigheid of lichamelijke ongemakken.
Heb je soms het gevoel de grip te verliezen? Weet je niet waar je de tijd vandaan moet halen? Vraag je je regelmatig af hoe je dit allemaal beter aan kunt pakken? Zou je willen dat je niet zo moe was en meer tijd had? Vind je dat je je het allemaal zelf moet oplossen? Misschien vind je het lastig om hulp te vragen.
Roep de hulp in van een mantelzorgcoach
Geef je mantelzorg, dan loop je vaak tegen grote hoeveelheid regeltaken aan. Deze taken vragen zoveel energie van je, dat je die er eigenlijk niet goed bij kunt hebben. Naast het maken van afspraken bij de arts, plan je ook de behandelingen met de andere zorgverleners in en houd voortdurend contact met de thuiszorg. Het is niet vreemd als je nog nauwelijks tijd voor jezelf overhoudt.
Een mantelzorgcoach leert je om goed voor jezelf te zorgen. Verlang je naar grip op de situatie en rust in je hoofd? Wil je weer eens heerlijk ’s avonds op de bank kunnen hangen zonder schuldgevoelens te krijgen? Zoek je ruimte om je op je werk te kunnen focussen? Lukt het je om overzicht en structuur in je leven te houden? Met andere woorden; lukt het je om een goede balans te vinden tussen je werk, de zorg voor je dierbare en tijd voor jezelf te maken? Hoe ga je om met tegenslagen en geef je aan waar je grenzen liggen?
Beantwoord je de meeste van deze vragen met nee? Hulp vragen aan een mantelzorgcoach is geen teken van zwakte. Want door mij in te schakelen, krijg je weer regie over je leven en voorkom je dat je overbelast raakt. Als mantelzorg-coach lever ik één op één coaching. Met mijn maatwerktraject ontdek je weer de energie die je zo hebt gemist. Tijdens het traject werk je aan je mentale en fysieke gezondheid waardoor je de broodnodige regie over je leven terugkrijgt. Met je persoonlijke regieplan krijg je inzicht hoe je een goede balans houdt tussen werk en privé en ontvang je handvatten hoe je het beste om kunt gaan met emoties als angst, verdriet, boosheid en machteloosheid.
Vergoeding voor aanpassing van je huis
Ben je mantelzorger en wil je je huis aanpassen, omdat je voor iemand zorgt die bij je woont? Dan kun je bij je gemeente een vergoeding aanvragen. Je moet hiervoor zijn bij de afdeling die de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) uitvoert. Je gemeentegids of het informatieloket in jouw gemeente kan jou op weg helpen.
Na je aanvraag besluit de gemeente of je voor een vergoeding in aanmerking komt. Het is belangrijk dat je eerst een positieve beslissing hebt gekregen, voordat je begint met de aanpassing van je huis. Het is niet mogelijk om met terugwerkende kracht een vergoeding te krijgen voor aanpassingen die je al hebt aangebracht.