Coaching bij kanker is onmisbaar

Hoe krijg je weer regie over je leven als je met kanker te maken hebt? Veel mensen ervaren de ziekte als een ‘reset’ en willen hun kostbare tijd zo optimaal mogelijk besteden. Ik merk dat veel van mijn cliënten last hebben van angstgevoelens, onzekerheid, somberheid maar ook vermoeidheid. Hoe krijg je je leven weer op de rit nu dat zo ingrijpend is veranderd?

Masterclass Mentale Gezondheid

Soms kun je last hebben van gedachten en emoties die je behoorlijk kunnen bezighouden. Heel normaal, maar soms echt vervelend. Er is geen enkele garantie dat je van die gedachten en emoties afkomt. Maar je kunt wel leren om er minder lást van te hebben.

In een vertrouwde setting met een beperkt aantal deelnemers leer je tijdens deze Masterclass:

  • hoe ons brein werkt
  • inzicht te krijgen in je gedachten
  • praktische vaardigheden

Je gaat naar huis vol inspiratie én met een mooi naslagwerk dat je er naderhand op elk gewenst moment weer kunt bijpakken!

Wil je weten wanneer de eerstvolgende Masterclass gepland staat?

Neem contact op!

Coaching helpt je de regie terug te nemen

Gelukkig leven steeds meer mensen langer met of na kanker. Dat is goed nieuws.

Maar veel mensen hebben grote moeite om hun leven na een intensieve behandelperiode weer op te pakken.

Piekeren en je emoties negeren helpen daar niet bij. Sterker nog, ze maken de drempel om hulp te zoeken alleen nog maar hoger. Negatieve gedachten zijn tot op zekere hoogte begrijpelijk. Maar als het je leven gaat beheersen, kan er meer aan de hand zijn.

Door goed naar je lichaam te luisteren, leer je welke beslissingen voor jou werken en weet je waaraan je energie wilt geven.

Neem de regie

● Ben je onzeker en angstig?
● Maak je je zorgen over je relatie?
● Heb je geen energie, ook niet voor iets kleins of leuks?
● Heb je last van concentratieproblemen en stress?
● Ben je het zat om je rot te moeten werken om de hypotheek te kunnen betalen?
● Vond je je werk eigenlijk nooit echt leuk en wil je doen waar je wel gelukkig van wordt?
● Zit je in een ongelukkig huwelijk en lijkt scheiden de enige optie die overblijft?

Zonder dat het misschien in de gaten hebt, hebben klachten als piekeren, somberheid en slecht slapen een ongekend grote invloed op je leven. Je wilt verder met je leven, maar hoe?

Ik help je om de regie terug te nemen. Tijdens onze een-op-een coachingsessies help ik je om balans te vinden.

Door oefeningen en opdrachten te doen kom je erachter wat je nou daadwerkelijk gelukkig maakt. Maar ook leer je hoe je om wilt gaan met je partner en je gezin, je vrienden en de mensen op je werk.

Daarnaast wil ik je graag helpen en wegwijs maken in de wereld van de zorgverlening. Die kan soms beste ingewikkeld zijn. Door mijn jarenlange ervaring en medische achtergrond, kan ik je goed adviseren over aanvullende ondersteuning, zoals psychologische hulp, oedeemtherapie, gespecialiseerde fysiotherapie, lotgenotencontact of creatieve therapie. Ik schakel daarvoor ook mijn netwerk in, zodat je snel terecht kunt.

Kosten en duur

De meeste werkgevers hebben een budget voor persoonlijke ontwikkeling. Het komt dan ook vaak voor dat je werkgever een dergelijk traject uit dit budget kan betalen. Vraag er dus zeker naar bij jouw leidinggevende of HR manager. 

Je kunt kiezen uit twee verschillende trajecten.

  • 6 maanden traject: intake & 12 gesprekken             € 1500
  • 12 maanden traject: intake & 24 gesprekken          € 2250

De inhoud van de trajecten bepalen we samen en is gebaseerd op jouw persoonlijke doelen. Deze zullen we tijdens het intake gesprek samen verkennen en regelmatig bekijken zodat we naar een concreet einddoel werken. 

Een eerste kennismakingsgesprek (60 minuten) is geheel vrijblijvend. Besluit je om een traject te volgen, dan plannen we daarna de intake. 

Hoe ga je om met kanker?

Bij een kankerdiagnose staat je leven volledig op z’n kop. Je hoofd tolt en je hart gaat als een bezetene tekeer. Angst, boosheid, verdriet, aanvaarding en ontkenning buitelen over elkaar heen. Soms denk je dat je weet hoe je ermee om moet gaan. Maar dan steekt plotseling het verdriet weer de kop op, net op het moment dat het je niet uitkomt.

Veel  mensen met kanker, maar ook hun naasten, ervaren de ziekte als een soort ‘reset’ en zoeken naar een nieuw evenwicht om met de situatie om te kunnen gaan. Het vraagt daadkracht om de toekomst samen in te richten.

Of je nu genezen bent van kanker, of te horen hebt gekregen dat je levensverlengend behandeld wordt. Maar ook jaren na je behandeling kan de ziekte je leven nog steeds beïnvloeden.

Waarom zou je een coachingstraject volgen?

Hoe ga je om met relaties en beperkingen? Heb je twijfels over je baan? Wat of wie vragen energie? Hoe ga je om met je emoties zoals angst, verdriet, boosheid en somberheid?

Twijfel je of je het helemaal anders wilt doen? Ben je volledig de kluts kwijt en vraag je je af hoe je de rest van je leven zou willen leiden?

Twijfels, angst en verdriet maken je onzeker en geven stress. Om te achterhalen waar jij mee worstelt, maken we eerst inzichtelijk hoe dit bij jou zit. Vervolgens bepalen we met welke gebieden we de diepte ingaan die we vastleggen in je persoonlijke regieplan.

Onderdelen die tijdens het traject aan bod kunnen komen:
● Hoe verbeter je je energieniveau
● Hoe ga je om met beperkingen
● Hoe ga je om met emoties
● Wat heeft de ziekte met jou en je partner gedaan
● Hoe ga je om met onzekerheden
● Wie ben je, waar ben je goed in, wat wil je
● Loopbaantwijfels

Gedurende het traject maak je verschillende huiswerkopdrachten die we bespreken tijdens onze coachingsgesprekken. Aan het eind van het coachingstraject is je persoonlijke regieplan compleet. Dat regieplan kun je zien als een praktisch naslagwerk met goede handvatten die je helpen om regie over je leven te blijven houden.

Yin yoga

Een belangrijk aspect voor je gezondheid, is ontspanning.

Na een ziekteproces van kanker, heeft je lichaam veel te verduren gehad. Je spierkracht en energie zijn verminderd. Je moet je conditie weer opbouwen.

Misschien heb je ook last van spanningen en angsten. Ook dit moet langzaam weer terug in balans komen.

Yin Yoga kan je hierbij helpen! Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarbij het niet gaat om hoe goed je in de houding zit. Je houdt de houdingen voor langere tijd aan, zodat je werkt aan een diepere laag in je lichaam, namelijk je bindweefsels.

Bij yoga is het gebruik van je ademhaling heel belangrijk. En juist die ademhaling kan je ook veel brengen bij het ontspannen, verminderen van stress, verlagen van je bloeddruk etc.

Klik hier om meer te lezen over yin yoga en de andere yogavormen die ik aanbied.

Diagnose kanker. En nu?

Iedereen verwerkt slecht nieuws op zijn of haar manier. Maar de kans is groot dat je bang bent als je een kankerdiagnose hebt gekregen. Je bent bang voor de behandeling, voor de toekomst of voor de dood. Dat is normaal. Het onbekende schrikt altijd af.

Kort na de diagnose ben je vooral bezig met wat er allemaal gaat gebeuren en welke behandelingen mogelijk zijn. Je krijgt veel informatie te verwerken, moet voor vervolgonderzoeken naar het ziekenhuis en in korte tijd veel belangrijke beslissingen nemen. Ook dat kan je angstig maken.

Zoals bijvoorbeeld als bij jou borstkanker is vastgesteld. Je eerste reactie kan zijn om je borst meteen te laten verwijderen. Maar er zijn vaak ook andere behandelingen mogelijk en medisch gezien is er vaak ook tijd. Tijd die je nodig hebt om alles te verwerken en te kiezen welke behandeling het beste bij jou en jouw leefsituatie past.

Kanker geeft veel mensen het gevoel alsof ze geleefd worden. Misschien voelt dat voor jou ook zo en denk je dat alles je overkomt. Het idee dat je zelf nog maar weinig invloed hebt op de situatie is vaak beangstigend.
Coaching bij kanker bestaat dan ook niet voor niets.

Alleen al je zorgen delen met een coach kan een hele geruststelling zijn. Al vele jaren heb ik mensen met kanker, hulp via coaching kunnen bieden. Ik weet hoe lastig het is om, juist in deze fase van je leven, zingeving te vinden.

Je hebt kanker gehad. Hoe nu verder?

Na een behandeling kan het knap lastig zijn om je oude leven weer op te pakken. Je voelt je zwak, leeg en bent altijd moe. Vaak kamp je met geheugen- en concentratieproblemen en heb je geen idee hoe je de dagelijkse dingen weer kunt oppakken of hoe je weer aan het werk kunt. En natuurlijk ben je bang dat de kanker terugkomt

Al ettelijke jaren heb ik het voorrecht om mensen met kanker te coachen en ze concrete handvatten aan te reiken. Ik weet hoe lastig het is om, juist in deze fase van je leven, zingeving te vinden en merk dat mijn cliënten het fijn vinden om die zorgen met een professionele coach te kunnen delen. Het geef ze rust en help ze om de regie over hun eigen leven terug te krijgen.

Door mijn jarenlange ervaring in de medische wereld kan ik je eveneens goed adviseren en wegwijs maken in de Nederlandse gezondheidszorg. Ik ben opgeleid als hbo-verpleegkundige (BIG geregistreerd) en heb de post hbo-studie ‘Psychosociale ondersteuning bij kanker’ afgerond.

 

Coaching bij kanker helpt je om je relatie weer zin te geven

Coaching helpt je op de goede weg en geeft richting hoe je je nieuwe leven wilt invullen. Ik help je om je energieniveau terug te vinden en leer je omgaan met onzekerheden. 

Je vraagt je misschien af of je nog bij je partner wilt blijven en of jullie relatie nog een kans van slagen heeft. Vaak lukt het met z’n tweeën niet goed om de patronen tussen jullie te doorbreken die tijdens je ziekte zijn ontstaan. Je weet niet goed waar te beginnen.

In mijn coachingstraject bespreken we daarom ook in hoeverre je relatie onder druk staat en kun je mij beschouwen als jouw relatiecoach. Je hebt je partner lief en hebt die steun absoluut nodig, maar tegelijkertijd staat je partner zo dichtbij dat het ook pijnlijk kan zijn om de dingen bespreekbaar te maken.

Je wilt hem of haar meestal niet belasten met negatieve emoties en houd daarom die gevoelens voor jezelf. Maar misschien wil je partner helemaal niet worden ontzien en er juist over praten. Maar hoe? Het is belangrijk om er voor elkaar te zijn en te blijven praten over verwachtingen en wensen.

Mensen die kanker hebben of hebben gehad, twijfelen vaak over hun baan en toekomstperspectief. Het is logisch dat je tijdens je ziekte daar anders over bent gaan denken. Misschien heb je ideeën hoe je het anders wilt, maar geven die gedachtes je ook veel onzekerheid en stress.

Of je nu genezen bent van kanker, of te horen hebt gekregen dat je levensverlengend behandeld wordt, maakt hierin geen verschil. Je beseft hoe kostbaar het leven is. Je hebt de kanker ervaren als een nieuw begin, een ‘reset’ en je wilt je kostbare tijd zo optimaal mogelijk besteden.

Tijdens de coaching focussen we op wat je écht gelukkig maakt: kwaliteit van leven in de meest optimale vorm.

Blijf niet piekeren, schakel hulp van een coach in

Vaak blijven mensen met kanker lang rondlopen met stressklachten voordat ze hulp inroepen. Ze piekeren, hebben slaapproblemen en vinden geen geluk in kleine dingen. Misschien besef je zelf niet hoeveel invloed de klachten op je leven hebben. Omdat je er al zo lang mee rondloopt. Hulp van een coach kan je veel opleveren of zelfs noodzakelijk zijn.

Ik leer je om balans te vinden met jezelf, je ziekte, je gezin of je partner en maakt je sterk. Door mij in te schakelen, krijg je weer regie over je leven. Met mijn maatwerktraject ontdek je weer de energie die je zo hebt gemist. Het traject geeft je de broodnodige regie over je leven terug en geeft je mentale en fysieke gezondheid de boost die je nodig hebt.

Je maakt gedurende het traject een aantal huiswerkopdrachten die we bespreken tijdens onze coachingsgesprekken. Aan het eind van het coachingstraject is je persoonlijke regieplan compleet. Een praktisch naslagwerk met goede handvatten die je helpen om regie over je leven te krijgen en te houden.