Over zuigtabletten, alone time en de immense hoeveelheid prikkels
Met de drukte van de huidige maatschappij, alle prikkels die we kunnen ervaren, de ellendige nieuwsberichten van wat er in de wereld gaande is én alle druk die mensen zichzelf soms ook kunnen opleggen, is voldoende rust nemen heel belangrijk.
Helemaal als je een ziekteproces hebt (gehad) en weer gaat re-integreren. Je energieniveau is naar beneden gekelderd en aan jou de taak om dit weer te gaan opbouwen. Je gaat langzaam weer wat meer ondernemen en moet een balans gaan vinden in dingen doen die je energie kosten en hopelijk ook dingen doen die je energie geven. En sommige activiteiten geven en kósten energie. Onthoud daarbij ook dat er nog een energielek kan zitten (bv rouw, mentale klachten, sociale relaties, emotionele verwerking). Dan wil je eerst het lek dichten voordat je je energie kunt gaan opbouwen.
Het vraagt best wel wat geduld en tijd om dit voor jezelf in kaart te brengen en daarna te gaan ervaren en bepalen wat er nu kan bijdragen aan jouw energieniveau. Maar buiten alles wat je kunt dóen om energie op te bouwen, is het ook belangrijk om regelmatig even níets te doen. Om te rusten. En daar is meer variatie in mogelijk dan je misschien in eerste instantie denkt.
In deze blog, neem ik je mee in de inzichten van de Amerikaanse arts Saundra Dalton-Smith, die het boek Sacred Rest schreef, over de verschillende soorten rust die állemaal essentieel zijn om je energieniveau te behouden. Je zou ze dus allemaal willen toepassen om (weer) een gezonde balans in je energie te krijgen.
Fysiek
Bij rust denken we vaak aan een dutje doen, aan voldoende uren slaap. Kortom, fysieke rust, zorgen dat je lichaam even ‘niets’ doet. Dit kan natuurlijk ook met een massage of een relaxte yin yogales. Overigens is een dutje alleen effectief als je hem maximaal 20 minuten houdt. Duurt dit langer, dan wordt je hier gek genoeg juist niet energieker uit wakker. Dit heeft te maken met de slaapcyclus waar je in terecht komt na die 20 minuten. Een aantal dutjes per dag is overigens dan weer geen probleem en kun je dus rustig plannen. Zeker wanneer je aan het begin van een re-integratietraject staat.
Fysieke rust is dus belangrijk, maar zeker niet de enige vorm van rust. Zonder de andere vormen van rust, zal er geen (gezond) evenwicht in je energieniveau ontstaan.
Mentaal
Als je ervaart dat je in een yogales nog steeds met je gedachten alle kanten op gaat, dat het druk is in je hoofd, dat je altijd al bezig bent met wat het volgende op je to-do lijstje is, dan is het belangrijk ook mentale rust te creëren.
Een ander teken dat je mentale rust nodig hebt, is wanneer je na voldoende uren slaap nog steeds moe wakker wordt, of wanneer extra dutjes overdag je ook nog geen uitgerust gevoel geven.
Mentale rust kun je creëren door muziek te luisteren. Door even offline te gaan. Het kan ook helpen om je taken te verdelen en niet langer dan 2 uur achter elkaar te werken. Na die twee uur is het prettig om even een kleine wandeling te maken of een kop koffie te gaan halen. In ieder geval wil je na die twee uur dan ook echt even weg van je werkplek.
Emotioneel
Emotionele rust betekent niet dat je geen emoties hebt. Dat is misschien wel waar je in eerste instantie aan denkt. Dat het ‘lekker rustig is en je geen zware emoties ervaart’. Maar emotionele rust houdt eigenlijk vooral in, dat je je emoties tóestaat.
Het onderdrukken van emoties werkt vaak voor even. Als onderdeel van een vermijdende strategie. Je zoekt afleiding, gaat naar buiten, loopt weg van een moeilijk moment of zet de muziek keihard aan. Strategieën die voor een korte periode prima werken. Maar op de langere termijn niet. Omdat we hiermee eigenlijk onze emoties onderdrukken. En dat levert spanning en allerlei ‘vage’ lichamelijke klachten op.
Emotionele rust ervaar je door je emoties toe te staan. Door juist even lekker te huilen. Zet bijvoorbeeld een nummer op die je bij de uitvaart van een dierbare hebt gehoord. Praat met een vriendin of zorgverlener zodat je uit wat je dwars zit. Of geef je emoties de ruimte door ze creatief te uiten. Teken, schilder of ga kleien. Alles is goed!
Sociaal
Anderen zijn heel belangrijk voor ons veiligheidsgevoel, ons gevoel van meedoen in de maatschappij, het gevoel hebben onderdeel te zijn van een groep of gemeenschap.
Maar sociale contacten kunnen ook, zoals eerder al verteld, een energielek vormen. We kennen allemaal wel die ene buurvrouw die we, als we haar tegenkomen, kort zeggen dat het ‘wel ok’ met ons gaat, uit beleefdheid vragen ‘en met jou’, en naar wiens klaagzang we vervolgens 40 minuten staan te luisteren. De zogenaamde ‘zuigtabletten’
We hebben allemaal, de één wat meer dan de ander, alone time nodig. Tijd voor onszelf en tijd alleen. En wanneer je je energie wilt opbouwen, is het goed om wat bewuster te kijken naar met wie je jouw waardevolle tijd dan wél wilt doorbrengen. Kies dus heel zorgvuldig jouw bruistabletten uit. Het belangrijkste hierin is dat het mensen zijn waar je je veilig bij voelt, waar je jezelf kunt zijn zonder dat er geoordeeld wordt en die naar je luisteren zonder dat ze je van allerlei adviezen gaan voorzien.
Creatief
Als je veel met creativiteit doet in je werk, of ondernemer bent, wordt er veel gevraagd van je creatieve vermogens, die zich vooral in de rechterhersenhelft bevinden. Als je daar veel van ‘verbruikt’, dien je dat ook weer aan te vullen.
Dan is creatieve rust essentieel. Hiervoor kun je een museum bezoeken, door de natuur wandelen of een leuke creatieve workshop volgen. En vergeet ook vooral niet om je werkplek op te ruimen. Minder fysieke prikkels geeft ook een rustiger hoofd!
Zintuiglijk
De zintuigelijke prikkels zijn met de jaren enorm toegenomen. We verwerken per dag de hoeveelheid prikkels die gelijk staat aan de inhoud van 174 kranten!
In vergelijking met 20 jaar geleden, komen er nu 20 keer zoveel prikkels op ons af op dagelijkse basis. De komst van de mobiele telefoon en sociale media heeft hier natuurlijk een enorme rol in gespeeld. En ook qua geluiden zijn het aantal prikkels enorm. We verwerken per uur (!!) ongeveer 5000 geluiden! Harde en hoge én lage bromgeluiden activeren ook nog eens ons overlevingsmechanisme. We worden er alert door en zijn wat meer ‘aan’. In een stad met veel verkeer, waar airco’s en andere apparaten continue aan staan, maar ook in ons huis waar televisie, koelkast, vaatwasser, verwarmingsketel etc continue aangesloten zijn op de stroom en dus stilletjes brommen, speelt dit dus een grote rol.
Zintuiglijke rust is dus voor iedereen van groot belang! Zet je telefoon uit. Zoek een plek in de natuur waar je niets anders hoort dan de wind en de vogels, zet je email meldingen uit, laat de televisie links liggen. En als je hierbij dan af en toe ook je ogen sluit is het helemaal goed. Kortom: zoek de stilte op.
Spiritueel
Spiritualiteit is nogal een groots begrip. De één denkt hierbij aan geloof. Voor de ander heeft het te maken met het vinden van jouw levensdoel hier op aarde. Weer een ander denkt over wat er mogelijk na de dood zou kunnen zijn en sommigen zijn vooral bezig met persoonlijke ontwikkeling.
Wat jij hieronder verstaat maakt eigenlijk niet uit. Het gaat vooral om de ervaring dat je bezig bent met dat waar jij goed in bent, dat je je kwaliteiten inzet, dat je ervaart dat je onderdeel bent van iets groters, waardoor je je ego aan de kant kunt zetten en kunt voelen waar het leven werkelijk om draait. Wat dat ook voor jou is.
Hoe je hier dus gehoor aan geeft is per persoon heel verschillend. De een doet het met een meditatie of yoga. De ander heeft vaste rituelen of ervaart spirituele rust met behulp van edelstenen of een begeleide ademsessie.
Zoek vooral jouw eigen manier om hier invulling aan te geven!