Holistische therapie & coaching
Als holistisch therapeut heb ik meerdere therapievormen te bieden. Dat doe ik vanuit een holistische blik. Wat ik daaronder versta en wat je daaraan hebt, lees je hieronder.
Holisme
Het woord holisme komt van het Griekse woord ‘holos’, wat heel of volledig betekent. Een holistische blik wil zeggen dat je kijkt naar de mens in zijn geheel. Er wordt dus niet alleen aandacht besteed aan die ene specifieke klacht waar je last van hebt, maar naar jou als mens, jou als geheel.
Want onze gezondheid en jezelf gelukkig voelen, hangt (gelukkig) niet van één ding af en het één beinvloedt het ander. We kennen het allemaal wel: je zit misschien even wat minder lekker in je vel, bent veel moe, daardoor ga je minder sporten, want je kunt de energie niet opbrengen om in de avond nog van de bank te komen. Je maakt andere keuzes om te eten, misschien ook wat minder gezond. Die voeding beinvloed je energieniveau die misschien al niet optimaal is. Daarvoor voel je je shit. Je krijgt misschien wat meer last van dat interne stemmetje dat je zegt dat je een zwakkeling bent, dat je sterker moet zijn enzovoort. Als dat vervolgens niet ‘lukt’, voel je jezelf alleen nog maar slechter. Ga je nog minder sporten, zoek je je vrienden minder vaak op enzovoort enzovoort. En voordat je het weet, zit je in een neerwaartse spiraal.
Het is dus belangrijk om te kijken naar wat jij allemaal doet, hoe dat jouw leven beïnvloed en hoe je leven er momenteel uitziet. Ik vergelijk het graag met een compostbak. We knallen er vanalles in (in ons lichaam), dat heeft een effect (waar we vaak niet zo bij stilstaan) en de uitkomst daarvan is hoe ons leven op dat moment is.
Als je kritisch gaat bekijken wat je nou eigenlijk allemaal in die compostbak gooit en welk effect dit heeft op je lichamelijke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid, kun je de uitkomst ervan, jouw leven dus, positief gaan beïnvloeden.
Het gaat dus nooit alleen maar om gezond eten door een specifiek dieet, of persé zoveel kilometer hardlopen. En het is voor iedereen anders! Belangrijk is vooral om te ervaren hoe het voor jou werkt, wat er bij jou past en wat je kunt veranderen om je weer meer in balans, gelukkig en veerkrachtig te voelen. En te leren hoe je op een andere manier met dingen kunt omgaan. Want je hebt veel, maar helaas niet alles in de hand wat je overkomt. Maar hoe je er mee omgaat heb je wel altijd zelf in de hand!
Kortom, tijd om de regie weer te pakken en jouw compostbak te bekijken.

De volgende stap is dan natuurlijk om te gaan kijken wat er aan schort. Welke klachten heb je nu? Wat kun je zelf doen? Waar heb je hulp bij nodig?
Soms is het dan fijn om iemand te hebben die met je mee denkt. Want soms ligt de oorzaak van de klacht ergens anders. Dan is het dus goed om te kijken wat er allemaal mee kan spelen. Laten we even een simpel voorbeeld van regelmatige hoofdpijnklachten gebruiken. Daar kun je natuurlijk paracetamol voor nemen. Maar hoofdpijn kan komen doordat je bindweefsel strak staat. Dat zou veroorzaakt kunnen worden doordat je zenuwstelsel veelal in sympatische staat verkeerd. De vraag is of dat klopt. En of jij dit in je lichaam herkent. Want pas als je dit herkent, kun je er iets aan veranderen.
Een veelvoorkomend probleem is dat we tegenwoordig veel in ons hoofd zitten. En daardoor ons lichaam niet zo erg opmerken. Bovendien hebben we vooral geleerd om geen negatieve gevoelens te voelen. Dat is ons vaak met de paplepel ingegoten. En dus negeren we die negatieve gevoelens. We zoeken afleiding. Of we proberen ze onder controle te houden. En dat lukt voor een tijdje. Maar op den duur krijgen we lichamelijke klachten.
Door hier met een holistische blik naar te kijken, kun je de oorzaak aanpakken in plaats van dat je de klachten, het gevolg, bestrijd. Met als gevolg dat de klachten op den duur weer terugkomen.
Ik werk met verschillende therapievormen, om zo breed, holistisch mogelijk, te kunnen begeleiden:
Klik op de verschillende therapievormen om er meer over te lezen of kijk in het menu onder ‘diensten’.
Coaching bij ziekte
Een ziekte, zoals reuma, MS, kanker, maar ook een burn-out, kan ervoor zorgen dat je je gevangen voelt. Je piekert veel en slaapt slecht en hebt veel moeite om je te concentreren. Hulp bij ziekte door middel van coaching kan net die extra ondersteuning geven die je nodig hebt om grip op de toekomst te houden. Want je hebt niet alleen te maken met lichamelijke gevolgen, maar ook op emotioneel, sociaal en mentaal vlak kan het behoorlijk ingrijpend zijn. Je leven staat op zijn kop, alle zekerheid lijkt te zijn verdwenen.
Wanneer een behandeling vereist is, word je behandelend door een arts. Samen met de verpleegkundige is hij/zij verantwoordelijk voor de eerste zorg. Zij geven voorlichting en ondersteuning tijdens behandelingen. In het ziekenhuis ben je dus medisch gezien in goede handen.
Die behandelingen zijn noodzakelijk, maar kunnen je behoorlijk uitputten en depressief maken. Het is dus heel logisch dat je sombere gedachten hebt en piekert over de toekomst, over het verloop van de behandelingen en de impact die het op je naasten heeft. Daarom is psychosociale begeleiding minstens zo belangrijk voor de kwaliteit van leven.
Mijn hulp bij ziekte bestaat uit coaching voor mensen met MS, reuma, burn-out en andere ingrijpende ziektes. Maar ook mantelzorgers kunnen bij mij terecht. Voor hen geldt dat het van belang is om overeind te blijven. Of misschien ben je uit balans geraakt en wil je juist weer in balans komen. Mijn hulp geldt dus zowel tijdens de ziekte als in de periode daarna.
Sommigen zoeken mijn hulp nadat ze een diagnose te horen hebben gekregen, of zoeken duiding tijdens de periode van onderzoeken en behandelingen. Maar het kan ook zijn dat je mij pas inschakelt jaren na je ziekte. De meeste cliënten zie ik voor het eerst nadat ze klaar zijn met een behandeltraject. Na de hectische tijd, voelen ze vaak dan pas de klap.
Daarbij wil ik je graag helpen en wegwijs maken in de wereld van de zorgverlening. Die kan soms beste ingewikkeld zijn. Door mijn jarenlange ervaring en medische achtergrond, kan ik je goed adviseren over aanvullende ondersteuning, zoals psychologische hulp, revalidatie na borstkanker, oedeemtherapie, gespecialiseerde fysiotherapie, lotgenotencontact of creatieve therapie. Ik schakel daarvoor ook mijn netwerk in, zodat je snel terecht kunt.
Wanneer is coaching bij ziekte nodig?
Negatieve, angstige gevoelens kunnen ook je leven gaan beheersen. Soms is de angst voor terugkeer of het erger worden van de ziekte zo ernstig of langdurig dat het je belemmert in je dagelijks leven. Dan is de angst is niet meer functioneel, maar werkt het juist tegen. Mogelijke gevolgen zijn slaap- of concentratieproblemen, paniek of somberheid. Maar ook kan de angst ervoor zorgen dat je je arts onnodig vaak bezoekt of juist medische controles gaat mijden.
Veel mensen hebben moeite om hun leven na een intensieve behandelperiode weer op te pakken. Vaak weten ze wat ze vooral niet meer willen en is de zoektocht naar wat ze dan wel willen lang en chaotisch. Dat heeft veel impact op hun emoties.
Als negatieve gedachten je leven gaan beheersen, kan er meer aan de hand zijn. Door goed naar je lichaam te luisteren, leer je welke beslissingen voor jou werken en weet je waaraan je energie wilt geven.
Met mijn coaching help ik mensen om de regie over hun leven terug te nemen en balans te vinden. Met oefeningen en opdrachten krijg je inzicht wat je daadwerkelijk gelukkig maakt en hoe je de relatie met je naasten, je vrienden en je collega’s wilt invullen.
Coaching bij mantelzorg
Als je naast je gezin, een drukke baan en een goed gevuld sociaal leven ook mantelzorg verleent, kan de druk op je schouders te groot worden. Je dierbare doet steeds vaker een beroep op je en vraagt je de afspraken bij de specialist te organiseren, de boodschappen te doen en ook de administratieve zaken te regelen. Naast die praktische zaken is de emotionele zorg misschien nog wel zwaarder. Want misschien ervaart je dierbare angst om alleen thuis te zijn, of kampt hij of zij met vergeetachtigheid of lichamelijke ongemakken.
Heb je soms het gevoel de grip te verliezen? Weet je niet waar je de tijd vandaan moet halen? Vraag je je regelmatig af hoe je dit allemaal beter aan kunt pakken? Zou je willen dat je niet zo moe was en meer tijd had? Vind je dat je je het allemaal zelf moet oplossen? Misschien vind je het lastig om hulp te vragen.
Roep de hulp in van een mantelzorgcoach
Geef je mantelzorg, dan loop je vaak tegen grote hoeveelheid regeltaken aan. Deze taken vragen zoveel energie van je, dat je die er eigenlijk niet goed bij kunt hebben. Naast het maken van afspraken bij de arts, plan je ook de behandelingen met de andere zorgverleners in en houd voortdurend contact met de thuiszorg. Het is niet vreemd als je nog nauwelijks tijd voor jezelf overhoudt.
Een mantelzorgcoach leert je om goed voor jezelf te zorgen. Verlang je naar grip op de situatie en rust in je hoofd? Wil je weer eens heerlijk ’s avonds op de bank kunnen hangen zonder schuldgevoelens te krijgen? Zoek je ruimte om je op je werk te kunnen focussen? Lukt het je om overzicht en structuur in je leven te houden? Met andere woorden; lukt het je om een goede balans te vinden tussen je werk, de zorg voor je dierbare en tijd voor jezelf te maken? Hoe ga je om met tegenslagen en geef je aan waar je grenzen liggen?
Beantwoord je de meeste van deze vragen met nee? Hulp vragen aan een mantelzorgcoach is geen teken van zwakte. Want door mij in te schakelen, krijg je weer regie over je leven en voorkom je dat je overbelast raakt. Als mantelzorg-coach lever ik één op één coaching. Met mijn maatwerktraject ontdek je weer de energie die je zo hebt gemist. Tijdens het traject werk je aan je mentale en fysieke gezondheid waardoor je de broodnodige regie over je leven terugkrijgt. Met je persoonlijke regieplan krijg je inzicht hoe je een goede balans houdt tussen werk en privé en ontvang je handvatten hoe je het beste om kunt gaan met emoties als angst, verdriet, boosheid en machteloosheid.
Vergoeding voor aanpassing van je huis
Ben je mantelzorger en wil je je huis aanpassen, omdat je voor iemand zorgt die bij je woont? Dan kun je bij je gemeente een vergoeding aanvragen. Je moet hiervoor zijn bij de afdeling die de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) uitvoert. Je gemeentegids of het informatieloket in jouw gemeente kan jou op weg helpen.
Na je aanvraag besluit de gemeente of je voor een vergoeding in aanmerking komt. Het is belangrijk dat je eerst een positieve beslissing hebt gekregen, voordat je begint met de aanpassing van je huis. Het is niet mogelijk om met terugwerkende kracht een vergoeding te krijgen voor aanpassingen die je al hebt aangebracht.