‘Moed’ – door John P. Strelecky

Originele titel: ‘Courage’

 

Moed is de wil en kracht om aan iets nieuws te beginnen. Iets wat compleet blanco is en geen enkele garantie biedt. Het is de wil om toe te kunnen geven, aan zowel onszelf als aan anderen, dat we soms minder goed gepresteerd hebben, dan dat we zouden willen. Het is de wil om onszelf in situaties te plaatsen, waar we vertrouwen moeten hebben op onze eigen krachten en ons vermogen.

Ik houd van moed. Ik houd ervan hoe het ons roept alsof het een oude vriend is. Hoe hij ons blijft uitdagen om uit te groeien tot onze krachten en verder te gaan dan ons vermogen. Hij doet het op zo’n manier, dat wij inzien hoe bizar en vreemd onze angsten zijn. Moed haalt het beste in ons naar boven, omdat het ons het doorzettingsvermogen geeft. Zodat we ons herinneren waar we voor staan, voor onze waarheid. Omdat we diep van binnen weten dat we dat verdienen.

Waar ik ook ontzettend van houd, is dat moed zoveel gezichten heeft. Het is een kind dat spelend van stoepje naar stoepje springt. Het is een ondernemer die slechts vanuit een idee een compleet bedrijf opbouwt. Het is een skiër die na een zware blessure en maandenlange revalidatie toch weer opnieuw de berg beklimt.

Ik geloof dat we allemaal zijn geboren met veel moed. Het is vastgelegd in ons DNA en niet zonder reden. Een glimp van die reden heb ik opgevangen toen ik het boek Life Safari aan het schrijven was. Ik had een visioen van een gebeurtenis. Namelijk, voordat we echt aan de slag gaan en deze ervaring willen beleven, kiezen we de uitdagingen die we willen aangaan. Vergelijk het maar met de manier waarop je alle plaatsen in kaart wilt brengen die je nog wilt zien. Of de dingen die je allemaal wilt gaan doen, wanneer je op vakantie gaat.

Alleen de ervaring dat we worden geboren, brengt ons leven in kaart. Zelf ontwerpen we de rest eromheen en kiezen we uitdagingen uit die ons laten groeien. We kiezen daarom geen kleine, gemakkelijk te overwinnen uitdagingen. Die zouden ons te weinig groei brengen. Sommige uitdagingen zijn fysiek, zoals de manier waarop we eruitzien. Andere kunnen te maken hebben met een blessure of een ziekte. Weer andere uitdagingen kunnen mentale uitdagingen zijn, zoals het overwinnen van kritische mensen die ons niet ondersteunen in de keuzes die we willen maken.

Naast de uitdagingen die we zelf kiezen, krijgen we als mens ook positieve eigenschappen die ons helpen de uitdagingen aan te gaan. Iedereen heeft een eigen unieke supermachtsmix. Moed is daarvan de belangrijkste. Op het moment dat we worden geboren, herinneren we die echter niet meer. Net als de uitdagingen die we hebben gekozen. Dat is allemaal onderdeel van het spel. Ons leven vordert steeds verder en de uitdagingen kruisen ons pad. Dit is een prachtig gegeven, want op deze manier ontdekken we al onze mogelijkheden en onze supermachten die de uitdaging willen aangaan.

Met dat in ons achterhoofd, zijn we bereid om een kans te krijgen om het leven te bekijken vanuit een heel ander perspectief. Het gaat niet om het vermijden van lastige uitdagingen. Het gaat om het uitvogelen van dié uitdagingen die deel uitmaken van ons prachtige leven. Zie jezelf als een avonturier die zich middenin het spel bevindt. We realiseren ons dat de uitdagingen in het spel niet zomaar zullen verdwijnen. Sterker nog, het spel is op zo’n manier gemaakt dat, wanneer je besluit de uitdagingen uit de weg te gaan, ze elders op je pad verschijnen. En nog een keer. En nog een keer. Iedere keer met meer kracht en intensiviteit.

En dus accepteren we het spel en daarbij kijken we naar de superkrachten die we in onszelf hebben om die uitdagingen aan te gaan. En als we die dan onder de knie hebben, kunnen we verdergaan. We onthouden daarbij wel goed dat het niet áltijd een overwinning zal zijn. We zijn gemaakt om te ontdekken dat we niet bij alles zullen winnen. Maar we zijn ook gemaakt om te weten dat we niet zullen falen.

Alleen al de wil om dit in je leven te integreren, vereist moed. Het vereist verantwoordelijkheid naar onszelf toe. We zijn in dienst van ons eigen lot. Wij zijn de scheppers van onze eigen werkelijkheid. Wij houden de controle op wat ons overkomt. Dit is natuurlijk veel makkelijker op dagen waarop het allemaal voor de wind gaat. Op dagen waarop we worden geconfronteerd met grote uitdagingen, kan dit best ontmoedigend zijn.

En dat is precies waarom ik geloof dat we dit avontuur niet alleen hoeven te doorstaan. Want wanneer je op een dag denkt dat je moed verdwenen is, is het relatief eenvoudig om ons heen te kijken. We kijken naar voorbeelden van anderen en dat geeft ons weer moed om door te gaan. We zien hoe zij het hebben gedaan en leren daarvan. We hebben toegang tot een oneindige verzameling aan verhalen van echte mensen, die hun uitdagingen zijn aangegaan en deze hebben overwonnen. Hun aantoonbare moed herinnert ons eraan dat wij precies dezelfde moed in ons hebben. Ook wij hebben dat wat nodig is, om niet alleen te overleven, maar ook te groeien, te bloeien en uit te blinken.

De manieren waarop anderen hun moed hebben getoond, omvatten een enorme reeks aan scenario’s. Bijvoorbeeld: ouders overwinnen obstakels die horen bij het opvoeden van kinderen, er zijn mensen die de ruimte in vliegen, avonturiers die oceanen oversteken in een roeiboot, tieners die nieuwe uitvindingen doen, blinden die leren lezen door braille, wetenschappers die genezing voor ziekten zoeken… Welke uitdaging deze mensen ook hebben, er zijn altijd voorbeelden van menen die precies zulke uitdagingen hebben overwonnen of iets vergelijkbaars.

Deze voorbeelden van moed hoeven niet alleen afkomstig te zijn van mensen die nu nog leven. Hoewel er zeker genoeg van zijn, gaan verhalen van moed enkele honderden, soms zelf duizenden jaren terug.

Wanneer je wilt leren van deze verhalen, kan het vernederend voelen. Het zorgt er namelijk voor dat onze eigen uitdagingen in vergelijking veel kleiner voelen, omdat het niet uitmaakt waar we voor staan, er is altijd wel iemand die iets moeilijkers heeft gezien en het heeft overwonnen.

Dus… wat is dan de juiste manier om te leren omgaan met uitdagingen en onze moed te laten groeien? Juist wanneer we ons zo klein voelen?

Het antwoord is: leren van een baby. Een baby gaat niet van kruipen naar een marathon rennen in één dag. Het is een groeiproces. Maandenlang kijken baby’s naar hoe lopen eruit ziet. Ze laten hun spiertjes groeien door het kruipen. En uiteindelijk, als ze sterk genoeg zijn, trekken ze zichzelf omhoog en leren ze te staan. Als dat gelukt is, proberen ze te lopen. En pas dan leren ze hoe ze moeten rennen.

Om jezelf moediger te maken, volg je in principe altijd hetzelfde of een vergelijkbaar pad. Maak bijvoorbeeld gebruik van alle technische voordelen die we tot onze beschikking hebben. Zo kun je letterlijk moed in actie zien. Kijk bijvoorbeeld eens op YouTube en zoek naar ‘inspirerende video’s’ of Google eens naar: ‘Mensen die _____ hebben overwonnen’. Vul in de lege ruimte in met welke uitdaging je op dit moment te maken hebt.

Ga eens naar de bibliotheek en ga naar de afdeling van autobiografische boeken staan. Pak een paar boeken van mensen waar je weleens van hebt gehoord, maar waar je het precieze verhaal nog niet van kent. Biografieën uit de jeugdafdeling zijn heel goed, omdat ze vaak korter en directer zijn. Je zou dus binnen een uur een volledige biografie door kunnen nemen. Er is een geweldige serie genaamd “Who was____” en “Who is___”. De Who Was – mensen zijn overleden. De Who Is – mensen leven nog. Ik ben dol op deze serie. Ze vertellen over de goede tijden, de uitdagende tijden en de obstakels die deze mensen tijdens hun leven tegenkwamen. Dat is echt krachtig, want als je leest over de obstakels en uitdagingen van deze persoon én hoe deze persoon ze heeft overwonnen, dan geeft dat jou weer fantastische ideeën om je eigen obstakels te overwinnen.

Al deze acties zullen jou helpen om je eigen moed te kunnen inzien. Dan is het nu tijd om je moedspieren te versterken. Begin klein. Als je een avonturier wilt zijn, maar bang bent om reizen te maken, begin dan met een nieuwe route. Neem een route die je normaal niet neemt, een compleet nieuwe weg. Slechts één nieuwe weg. Vijf minuten verderop in de straat en vijf minuten terug. Doe die route elke dag gedurende een week. Kies de volgende week een andere weg. Probeer na een maand naar een willekeurige plek te fietsen en dan weer naar huis. Van daaruit bouw je op om een bus te nemen naar een plek waar je nog nooit bent geweest. Het zijn allemaal mini-avonturen. Zie het als kleine delen van een spel.

En terwijl je dit proces volgt, blijf je jezelf ondersteunen met boeken, video’s en verhalen. Vaak lijkt iets aan het begin veel verder te liggen dan jouw mogelijkheden, maar na een paar maanden of na een jaar ligt het binnen handbereik. Je zult dan dingen doen die zelf een inspirerende video waard zijn!

De cruciale sleutel tot elke groei is weten waar je in groeit. Wat is je bestemming? Wanneer weet je dat je bent aangekomen? In de context van moed: wat betekent moedig zijn voor jou? Is het het vermogen om voor een publiek te staan en je verhaal te vertellen? Is het eerlijk tegen jezelf zijn als je een fout hebt gemaakt? Is het stoppen met een baan of een relatie als deze niet gezond is?

Duidelijkheid hebben over onze bestemming geeft ons het vermogen om op onze groei te focussen terwijl we onze moed opbouwen. We kunnen rolmodellen vinden die specifiek zijn voor onze unieke situatie. Denk maar eens aan die boeken en video’s. Het is fantastisch om te leren over elke daad van moed. Nog beter is het, om meer te weten te komen over die mensen die moedig zijn geweest om een specifiek obstakel of uitdaging te overwinnen, die precies hetzelfde is als waarmee we worden geconfronteerd.

Een nuttige techniek om je moedbestemming te ontdekken, is door de categorieën ‘Stop’, ‘Start’ en ‘Doorgaan’ te gebruiken. Moed betekent dat je ergens mee gaat ‘stoppen’. Misschien is het een actie die je jezelf aandoet. Jezelf naar beneden halen, bijvoorbeeld. Hetzij verbaal of alleen in je gedachten. Misschien is het een actie die je doet bij anderen die je niet leuk vindt, maar je te bang bent om te stoppen om een of andere reden.

Hoe zit het met ‘start’? Als je nu vol moed zat, wat zou je dan doen wat je op dit moment niet doet? Zou je je op een bepaalde manier willen kleden? Zou je je tijd vullen met activiteiten die je nu niet doet, omdat je bang bent wat mensen van je zullen vinden? Of aarzel je omdat je weet dat je in het begin niet zo goed zal zijn? Onthoud goed: iedere danser, kunstenaar, ondernemer, filmmaker, bakker, wetenschapper… begon met niets te weten over het onderwerp waar ze uiteindelijk een expert in werden. Net als die baby die leert lopen, beginnen we allemaal ver weg van wat we uiteindelijk kunnen bereiken. Maar als we niet starten, worden we nooit beter.

En dan is er ‘doorgaan’. Moed betekent vaak doorgaan met iets te doen wat belangrijk voor ons is, zelfs als de rest van de wereld lijkt te zeggen dat we gek zijn. Welke activiteiten doe je nu die je ziel vullen? Is het een paar keer per week die fietstocht door het bos? Iedere vrijdag yoga? Zorg ervoor dat je die blijft omarmen en breid ze zelfs uit, waardoor je terug moet gaan naar de stopcategorie. De meeste mensen hebben een behoorlijk lang leven. Dus als je meer tijd op een bepaald gebied wilt uitbreiden, moet je stoppen met iets anders te doen. Stoppen wordt steeds makkelijker als we weten dat we niet zomaar iets stoppen, maar we het vervangen door een alternatief waarvan we al weten dat het ons levendiger maakt.

Als laatste gedachte over moed, ik moedig je aan om de juiste motivatie te vinden. Omdat, wanneer de motivatie groot genoeg is, we altijd uitdagingen aangaan die anders onoverkomelijk lijken. Voor ouders is een zeer nuttige motivatie het besef dat onze acties het rolmodel voor onze kinderen worden. Voor mensen die geen ouders zijn, realiseer je dat je acties het voorbeeld zijn voor de mensen om je heen. Heel vaak zullen we meer voor anderen doen, dan voor onszelf. In deze context betekent dit dat we vooruit moeten gaan om onze moed te ontwikkelen, zodat we onze uitdagingen kunnen overwinnen en onze versie van een geweldig leven kunnen leiden. Niet alleen voor onszelf, maar ook zodat onze kinderen en/of andere mensen waar we om geven, de beste kans hebben om ook een geweldig leven te leiden.

Geniet van het avontuur!

John P. Strelecky is de auteur van de bestverkopende boekenreeks The Big Five for Life en The Why Café.

Ga naar www.bigfiveforlife.nl voor meer informatie over zijn boeken en over het ontdekken en beleven van jouw versie van een fantastisch leven.

This site is protected by wp-copyrightpro.com