Blogs

Als ik dit overleef…..

Waarom wachten we met ons te realiseren wat we hebben, totdat blijkt dat het grootste goed dat we hebben, onze gezondheid, ineens op het spel staat? Bijvoorbeeld door de diagnose kanker.

Vaak hoor ik van patiënten die een zwaar behandelingstraject voor kanker ondergaan: “Als ik dit overleef, ga ik alles anders doen”.

Prachtig om de strijdlust te zien en te merken dat ze voorzichtig weer durven te denken aan de toekomst, maar waarom moest de diagnose kanker er aan te pas komen om mensen tot dit besef te laten komen?

Nu echt durven scheiden van de partner waar je al 30 jaar een slechte relatie mee hebt en waarvan je niet eens weet waarom je ooit met hem samen bent gaan wonen. Of je huis verkopen zodat je financieel meer ruimte krijgt en dus minder hard hoeft te werken waardoor je meer tijd over houdt om met je dierbaren door te brengen.

Dit zijn enkele voorbeelden van wat mijn patiënten vertellen als ze zeggen dat ze straks het roer om gaan gooien.

Wat ik me afvraag is waarom ze dit niet eerder hebben gedaan. Wat hield ze tegen om die stap al eerder te nemen. Waarom was de diagnose kanker nodig om tot dit inzicht te komen?

Hoe verdrietig is het om juist in een zware periode met behandelingen, ook nog eens te beseffen dat je relatie al jaren niet goed is. Onder zware omstandigheden zoals bij kanker, komen relationele problemen meer naar de oppervlakte. Blijkbaar is dan ineens wél zichtbaar hoe slecht je relatie eigenlijk is. Terwijl je dat toch al veel eerder voelde.

Wat maakt dat we die beslissing uitstellen? Het grootste goed is je gezondheid en een leven zoals jij dat wenst te leven. Niet leven naar de verwachtingen van anderen, of leven omdat het nu eenmaal zo is gelopen. Maar leven naar de idealen en wensen die je hebt en actie ondernemen wanneer iets niet meer goed voelt, bijvoorbeeld je werk, je relatie of je financiële situatie.

Jij bent zelf de enige die daarin verandering kan brengen! Wie ben jij? Wat zijn je wensen, je doelen voor het leven dat je leidt? Wanneer ben je tevreden en daardoor gelukkig?

Onderneem actie en leef nu!

Reacties uitgeschakeld voor Als ik dit overleef…..

This site is protected by wp-copyrightpro.com