Trauma release therapy

Met behulp van Body Remembers Trauma Therapy (BRTT ®) en Trauma Release Breathwork (TRB ®) kun je het lichaam helpen te ‘ontladen’.

Je leest hieronder meer over trauma en deze therapievormen.

Wanneer BRTT & TRB ondergaan?

 

Een uitgebreide intake is heel belangrijk om te bepalen of je in aanmerking komt voor een sessie én om contra indicaties uit te sluiten. Maar het is een therapievorm voor o.a.:

  • Verwerken van traumatische gebeurtenissen
  • Verminderen van spanningsklachten
  • Verminderen van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en lage rugpijn
  • Voortdurende alertheid
  • Aanhoudende boosheid
  • Gevoelens van schaamte of schuld
  • Angst om controle te verliezen
  • Emoties niet goed kunnen voelen
  • Spierspanning of juist een gebrek aan kracht
  • Vermoeidheid of slaapproblemen
  • Veelvuldig ‘in je hoofd zitten’
  • Hoog gevoeligheid
  • Moeite om je met anderen te verbinden
  • Opvliegend, snel geprikkeld, kort lontje

Wat is trauma

Wanneer het stressniveau echt enorm is en een bepaalde gebeurtenis zoveel lading heeft dat iets dat daarop lijkt of je daaraan doet denken, je telkens weer terugbrengt naar dat moment, hebben we het over trauma. Althans, trauma waar je bewuste herinneringen aan hebt. Je hoeft je niet van een trauma bewust te zijn. Een geboortetrauma ben je je bijvoorbeeld niet bewust van, maar kan wel een rol spelen. Wanneer je geboren wordt met een navelstreng rond je keel of met een tang op de wereld bent gekomen, kan je lichaam al veel stress hebben ervaren. Dat kan lang in je lichaam opgeslagen liggen, zonder dat je je daar bewust van bent.

Trauma is de reactie van het lichaam op een bepaalde gebeurtenis. Lees dat nog maar een keer. Trauma is de reáctie van je lichaam, op een bepaalde gebeurtenis. Trauma is dus niet de gebeurtenis zelf! Het gaat om hoe je lijf daarop reageert. (uit: Bessel vd Kolk, Traumasporen)

Trauma is dus niet de oorlog, of die gewelddadige overval. Trauma is de reactie van je lichaam op het meemaken van die oorlog of die overval. En trauma is heel breed. Er zijn diverse soorten trauma. Groot en ook kleiner. Denk aan: een gewelddadige partner, een overlijden, onveilige opvoedingssituatie, telkens opnieuw verteld krijgen in je jeugd ‘dat jij niet deugd of er niet toe doet’, gepest worden, maar ook het krijgen van een ernstige diagnose zoals kanker blijkt uit onderzoek even stressvol als een oorlogstrauma te kunnen zijn.

Het ervaren van stress en trauma is voor iedereen anders. Het kan dus best zo zijn dat twee personen exact hetzelfde meemaken, maar er heel anders op reageren en zo kan de één daar dus een trauma aan overhouden terwijl de ander nergens last van heeft.

Fight, flight, freeze

Het ervaren van langdurige stress, bewust en onbewust, zet eigenlijk je zenuwstelsel als het ware heel lang op scherp. Stress doet alarmbellen in je systeem afgaan. Je lichaam signaleert dat iets of iemand onveilig is. En dat veroorzaakt adrenaline en stressreacties in je lichaam. Wanneer je die niet ‘ontlaadt’ hopen die als het ware op in je lichaam. Je zou kunnen zeggen dat het een opéénstapeling van grote en kleine overlevingsreacties in je lijf is. Vecht, vlucht en/of bevries reacties.

In het dierenrijk gaat het ook zo

Met trauma therapie zoek je die overlevingsreacties op en zorg je ervoor dat deze reacties alsnog ‘afgemaakt’ kunnen worden in plaats van dat ze worden weggedrukt. Dit gebeurt ook in de dierenwereld. Daar bestaan veel indrukwekkende filmpjes van.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ijsbeer die, terwijl hij wordt achternagezeten door onderzoekers (overlevingsreactie = vluchten), wordt neergeschoten met een verdovend middel. Bij het bijkomen maakt die ijsbeer eerst zijn reactie af, hij gaat hard met zijn poten bewegen, hij wil zijn vluchtpoging nog afmaken. Daarna neemt hij een diepe ademteug en vervolgens is hij in staat om rustig weg te lopen. (bekijk hier het filmpje). En zo zijn er talloze filmpjes te vinden.

Psychotherapeut Peter A. Levine heeft hier veel onderzoek naar gedaan en ook een boek geschreven over traumatherapie (De tijger ontwaakt), wat een boekentip is als je hier meer over wilt lezen!

Het verschil tussen BRTT en TRB

BRTT

Body Remembers Trauma Therapy bestaat uit een aantal lichamelijke oefeningen die gebaseerd zijn op tension release oefeningen. Het zijn simpele houdingen die er simpelgezegd voor kunnen zorgen dat je gaat trillen. Dit heeft effect op je spierspanning, zenuwstelsel en fascia (bindweefsel). Het doel ervan is dat je spanning kunt loslaten.

Door de trilling als het ware ‘op te zoeken’ kan er een vecht, vlucht of freeze reactie in het lichaam ontstaan. Het doel van de therapie is deze reactie te laten gebeuren zodat je als het ware kunt ‘ontladen’.

TRB

Trauma Release Breathwork bestaat uit een reeks van 7 ademhalingstechnieken die langzaam en weldoordacht zijn opgebouwd. Veel mensen ervaren een soort van trance staat waar ze in terecht komen doordat de ademhaling steeds intenser wordt. Ook deze oefeningen hebben als effect dat het lichaam in een staat komt waarin je emoties, gevoelens, gedachten en herinneringen kunt (her)beleven. Ook dit kan een vecht, vlucht of freeze reactie oproepen waardoor het lichaam een bepaalde reactie zal vertonen.

Beide therapievormen kunnen apart van elkaar toegepast worden. Maar ze lenen zich er ook perfect voor om ze te combineren. Of je beide therapievormen kunt ondergaan, is mede afhankelijk van een uitgebreide intake om te bepalen of er geen contra-indicaties zijn. Dit zullen we voorafgaand aan de sessie bespreken om je veiligheid en het effect van de therapie te kunnen waarborgen.

 

 

Trauma therapie

BRTT ® en TRB® zijn twee therapievormen op het gebied van trauma release. Trauma release is een lichaamsgericht proces om op een natuurlijke manier spanning te ontladen.

Hierbij gaat het zowel om het loslaten van dagelijkse spanning (stress) als ook de diepe, chronische spanning. Deze spanning kan zich simpel gezegd in het lichaam opbouwen doordat je zenuwstelsel getriggerd raakt (door stressprikkels) en je hier (te) lang mee doorloopt.

Opslaan van stress in het lijf in plaats van het uiten

Hoe we opgroeien bepaalt voor een deel ook hoe jij met stress omgaat en of je geleerd hebt om dit te kunnen ontladen. Mocht je thuis boos worden (en zijn)? Mocht je verdrietig zijn? Of kreeg je te horen ‘kus erop, over” of “stel je niet aan”, “kom op, nu is het klaar” etc. Allemaal goed bedoeld, maar het stimuleert niet om je verdriet of boosheid er eens even lekker uit te gooien. En dus kroppen we het op. Gaan we door. Stoppen we het ergens ver weg. En dat voelt op zich ook wel goed in eerste instantie. Want het is super naar en ongemakkelijk om je zo vervelend te voelen. Maar op den duur kun je daar last van krijgen.

Lichamelijke tekenen van opgeslagen stress

Dat merk je aan lichamelijke klachten die kunnen ontstaan wanneer deze stress te lang ‘in je systeem’ blijft. Daarbij moet je denken aan: een algeheel gejaagd gevoel, hoofdpijnklachten, darmklachten, gespannen spieren, verhoogde bloeddruk, nek- en rugklachten, versnelde ademhaling, concentratieproblemen, prikkelbaar zijn, overdreven boos of geïrriteerd reageren, snel emotioneel etc.

Er zijn verschillende manieren om stress die in het lichaam opgeslagen ligt, los te laten. Daarbij spelen spieren én bindweefsel een rol. Bindweefsel speelt sowieso een heel belangrijke rol in het lichaam. De laatste jaren wordt daar steeds meer onderzoek naar gedaan. Het is onder andere weefsel dat ons hele lijf als het ware bij elkaar houdt, helpt afvalstoffen af te voeren, bevat veel zenuwuiteinden en speelt dus een rol bij pijnprikkels, het is het communicatiesysteem van het zenuwstelsel en dat is nog maar een kleine greep uit de verschillende functies van ons bindweefsel. Maar dat is genoeg voer voor een ander blog 🙂

Door middel van bepaalde lichamelijke oefeningen (BRTT) en/of een speciale serie ademhalingsoefeningen (TRB) wordt het lichaam eerst in een staat van ontspanning gebracht om vervolgens de spanning die in het lichaam opgeslagen ligt, op te zoeken.

Spanning in het lichaam loslaten

En vervolgens gaat het lichaam die spanning loslaten. Dat doet het door bijvoorbeeld te gaan trillen. Dat lijkt vreemd, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Dieren doen dat bijvoorbeeld ook. Een hond gaat schudden als hij stress ervaren heeft en is het daarna kwijt. Een paard gaapt of gaat zwaaien met zijn staart om stress kwijt te raken. Allemaal lichamelijke reacties op de stress die in het lichaam zit en eruit moet.

Wat gebeurt er dan door de therapie

Trauma therapie helpt je dus die overlevingsreacties ‘af te maken’. Praktisch gezien kan er vanalles gebeuren in je lichaam. Je kunt dus zoals hierboven al vermeld enorm gaan trillen. Je kunt het koud of juist heel warm krijgen. Je lichaam kan oncontroleerbaar gaan bewegen, schudden, je kunt je emotioneel gaan voelen. Het kan ook gebeuren dat je lichaam weer in een vecht, vlucht of bevries staat schiet. Je kunt je voorstellen dat wanneer je in vechten of vluchten schiet, je lichaam gaat bewegen. Het wil letterlijk vechten of vluchten en daar zijn hoe dan ook sowieso je benen bij betrokken. Die gaan bewegen alsof ze rennen. En wanneer je in een vechtmodus schiet, kun je ook om je heen gaan slaan.

Een bevries staat, herken je juist aan het letterlijk ‘bevriezen’. Je kunt verkrampingen voelen in je lijf en je lijf, met name vaak de armen, kunnen heel zwaar voelen en vaak draaien de handen in een verkrampte positie. Ook kan het gebeuren dat je neiging voelt opkomen om te spugen (en soms ook daadwerkelijk spuugt). Daarnaast kun je ook de neiging voelen om te schreeuwen of roep je ineens iets, zonder dat je je het beseft.

Allemaal hele logische reacties van het lichaam als gevolg van die vecht, vlucht of bevries reactie. Deze reacties duren over het algemeen niet heel lang. Meestal ergens tussen een halve en hele minuut. Wat er daarna vaak gebeurt is dat emoties vrijkomen zoals verdriet. Ineens heel erg moeten huilen is dus helemaal niet raar!

Het resultaat

Je kunt je voorstellen dat het ondergaan van deze therapie best indruk maakt. Je bent namelijk gewoon met je bewustzijn ‘erbij’. Je merkt dus op hoe je reageert en tegelijkertijd kun je het niet sturen. Je lichaam doet vanzelf dus écht wat nodig is om de spanning eruit te krijgen. Dat kan best bevreemdend zijn en ‘gek’ voelen. Tegelijkertijd werkt het enorm bevrijdend.

De opluchting naderhand is dan ook groot. Mensen voelen vaak letterlijk ‘meer ruimte’ in hun lichaam. Onverklaarbare pijntjes (door spanningen in het lichaam), kunnen verdwijnen. Huidklachten zoals eczeem en psoriasis kunnen verminderen/verdwijnen, algehele spierspanning kan afnemen, je kunt ervaren dat je weer makkelijker kunt ontspannen, je ademhaling kan veranderen doordat er bv. minder spierspanning in je borstkas is etc. Kortom: veel lichamelijke klachten die kunnen ontstaan als gevolg van langdurige stress, kunnen afnemen, al dan niet verdwijnen.

Veiligheid

Zoals gezegd ben je met je bewustzijn volledig ‘bij’. Dat is misschien in eerste instantie een gek idee omdat je je dus bewust bent van wat er gebeurt, maar dit betekent ook dat het relatief veilig is. Je blijft er namelijk ‘met je hoofd bij’.

Wel is het belangrijk dat er een veilige omgeving geboden wordt. Een zacht matras op de grond (zodat je niet kunt vallen), kussens om te zorgen dat je jezelf niet bezeert, een ruimte waarin je je veilig en vrij voelt om je volledig te kunnen overgeven aan wat er gebeurt en natuurlijk iemand die is opgeleid om je hierin te begeleiden.

Voorafgaand aan de therapie

Om deze therapie te ondergaan is het belangrijk dat de therapeut alles weet wat van invloed zou kunnen zijn in dit proces. Daarbij gaat het vooral om welke trauma’s er mogelijk bij jou spelen waarvan je op de hoogte bent, lichamelijke en/of psychische klachten etc. Deze kennis kan de therapeut namelijk gebruiken om een inschatting te maken van de reacties die bij jou zouden kunnen ontstaan, om zo de veiligheid te kunnen garanderen. Je zult voorafgaand aan de therapie dus altijd een intakeformulier krijgen en alleen wanneer deze volledig is ingevuld en ondertekend, kan de therapie plaatsvinden.

Duur van de therapie

Je kunt je voorstellen dat een dergelijke therapiesessie niet in een half uurtje gedaan is. Bovendien kunnen deze twee therapievormen gecombineerd worden omdat ze heel mooi op elkaar aansluiten. Gemiddeld duurt een sessie dan ook 2 uur. Ook afhankelijk van hoeveel fysieke reacties je krijgt én na hoeveel tijd jij het genoeg vindt, want telkens na een reactie zal met jou overlegd worden of je nog door wil.

Meerdere sessies

Deze therapie vormen zijn gebaseerd op verschillende theorieën waarin ervan uitgegaan wordt dat een gemiddeld mens zo’n 30 kleine tot grote trauma’s ‘in zich’ heeft. Dat betekent dus ook dat je, hoogstwaarschijnlijk, na één sessie niet ‘klaar’ bent. Maar het is zeker geen verplichting om net zo lang door te gaan tot je helemaal geen fysieke reacties meer krijgt. En bovendien gaat je leven natuurlijk ook door en zul je altijd wel weer momenten in je leven krijgen waarin je stress ervaart. Dus om te verwachten dat je nooit meer stress ervaart is een utopie.

Als therapeut vind ik het vooral belangrijk dat we allemaal zelf aan het roer (in regie) staan van ons leven en onze gezondheid. En dat betekent dat jij dus bepaalt! Je kunt ervoor kiezen om één sessie te volgen en het daarbij te laten. Je kunt er ook voor kiezen om er een aantal te volgen en telkens te ervaren wat een nieuwe sessie je weer extra oplevert. Daarover beslis jij zelf. Jij bent de enige die kan voelen wat je voelt en wat het voor jou doet, dus jij hebt de regie!

Wat anderen zeggen over deze therapie:

Ik heb bij Sandrine twee trauma release therapy sessies gevolgd.

Tijdens de eerste sessie hebben wij ons volledig gericht op BRTT (Body Remembers Trauma Therapy). Dit bestaat uit een aantal lichamelijke oefeningen die je samen doorloopt. Bij de tweede sessie hebben we dit weer gedaan, maar gecombineerd met ademhalingsoefeningen genaamt TRB (Trauma Release Breathwork).

Ik voelde mij al langere tijd heel erg moe en stond voor mijn gevoel constant in de alertheid stand. Daarnaast spreekt deze vorm van therapie mij erg aan, omdat het verder gaat/kijkt dan het geijkte.

Ik had van tevoren geen verwachtingen qua reactie op de behandeling. Ik was vooral erg nieuwsgierig wat er zou gaan gebeuren en vond het fijn dat er een keer op een “andere” manier gekeken werd hoe ik mijn lichaam kon helpen.

De therapie heb ik als ontzettend bijzonder en prettig ervaren. Ik ben erg onder de indruk van hoe mijn lichaam reageerde op de therapie en wat een spanning er eigenlijk in m’n lichaam zat en dat eruit kwam. Het heeft ook zeker geholpen dat Sandrine een heel prettig persoon is waar ik mij direct bij op mijn gemak voelde.

Na de eerste sessie merkte ik al dat ik meer energie kreeg en mij minder gehaast voelde. Daarnaast viel mij op dat ik tijdelijk (een paar dagen) veel vaker moest plassen.

Ik merkte dat ik minder behoefte had aan suikers etc, waardoor ik gezonder ging eten. De dagen erna heb ik ook veel gedroomd, dat ware bijzondere maar ook verdrietige dromen. Ik begreep van Sandrine dat dit niet ongebruikelijk is. Er kan veel losgemaakt worden en we verwerken nou eenmaal de meeste indrukken en informatie op onderbewust niveau (bijvoorbeeld in dromen).

Ik zou deze therapie zeker mensen aanraden die bijvoorbeeld één of meerdere trauma ‘s hebben meegemaakt. Het lichaam slaat deze trauma ’s op en veroorzaken allerlei (vage) klachten. De therapie helpt je lichaam om de spanning die er door het trauma in opgeslagen ligt, los te maken en als het ware ‘op te lossen’. Dat merk je door lichamelijke, maar ook emotionele reacties die naar boven komen.

Maar eigenlijk zou ik dit iederéén aanraden en is het iets wat je je lichaam mag gunnen, zodat er weer meer energie beschikbaar komt, een soort reset.

Anoniem

Ik volgende een trauma therapie sessie bij Sandrine (BRTT® en TRB ®). Ik wist niet goed wat ik moest verwachten en had veel meer emotie verwacht tijdens de sessie.

Sandrine is heel warm en toch praktisch. Ze weet precies wanneer te steunen, coachen of loslaten. Ik voelde me gezien en gehoord. Heel prettig om met haar aan mijn trauma te werken.

Fysiek was het hard werken, maar ik voelde ter plekke niet heel veel gebeuren. Was eerst een beetje teleurgesteld daardoor. Nu enkele weken later ben ik zo goed als van mijn klachten af.

Veel zekerder over mijzelf! Aanrader!

Fanny

Ik ben gediplomeerd BRTT ® en TRB ® therapeut, opgeleid en erkend door Inner Journey

Wat houdt trauma therapie in?

Traumatherapie is een effectieve behandelmethode voor mensen die lijden aan de gevolgen van traumatische ervaringen. Een specifieke benadering is “Body Remembers Trauma Therapy,” die zich richt op het lichamelijke geheugen van trauma. Deze therapie erkent dat trauma niet alleen mentaal, maar ook fysiek wordt opgeslagen in het lichaam. Door middel van technieken zoals lichaamsgerichte therapie en somatische ervaringen, helpt het cliënten om vastgehouden spanning en emotionele blokkades los te laten.

Daarnaast biedt Trauma Release Breathwork een krachtige manier om diepgewortelde stress en trauma te verwerken. Deze ademhalingstechniek bevordert emotionele ontlading en zorgt voor een diepe ontspanning. Door bewust te ademen, kunnen cliënten onverwerkte emoties en trauma’s uit het lichaam vrijmaken, wat leidt tot een verbeterd mentaal en fysiek welzijn. Samen vormen deze methoden een holistische benadering van traumatherapie, gericht op het herstel van zowel lichaam als geest.

Voor wie is trauma therapie geschikt?

Trauma is niet datgene dat er (met jou) gebeurt is, maar hoe je lichaam daarop reageerde. Van sommige specifieke gebeurtenissen weten we dat ze ons overkomen zijn, maar niet alle trauma’s heb je misschien bewust ervaren. Zo kan een geboorte ook trauma opleveren, hoewel je je daar op bewust niveua niets van kunt herinneren.
De meesten van ons hebben dus wel een vorm van trauma meegemaakt, maar niet iedereen ervaart klachten. In principe komt voor veel mensen trauma therapie in aanmerking, tenzij je medicatie slikt die invloed heeft op je bewustzijnsniveau zoals anti-depressiva of zware pijnstillers.

 

Welke klachten kunnen wijzen op trauma

Trauma kan zich uiten op veel verschillende manieren. Zo kun je last hebben van lichamelijke pijnen waarbij het belangrijk is om te vermelden dat er uitgesloten is dat er een medische oorzaak voor te vinden is. Denk hierbij aan lage rugklachten, spanning in nek en schouderbladen, pijnlijke gewrichten of maag- en darmklachten. Maar ook in gedrag kun je mogelijk trauma herkennen, bijvoorbeeld doordat je snel geirriteerd of boos wordt, cynisch of depressief wordt, snel geemotioneerd bent of juist het gevoel hebt dat je op alles vrij vlak reageert.

 

Wat levert traumatherapie je op?

Traumatherapie biedt talloze voordelen voor mensen die worstelen met de nasleep van traumatische ervaringen. Het helpt bij het verminderen van angst, depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Door middel van verschillende technieken, zoals EMDR en cognitieve gedragstherapie, kunnen cliënten leren om negatieve gedachten en gevoelens te herstructureren. Dit leidt tot een verbeterd emotioneel welzijn en verhoogt de veerkracht. Traumatherapie bevordert ook de ontwikkeling van gezonde copingmechanismen, waardoor je beter kunt omgaan met stressvolle situaties in de toekomst. Bovendien draagt het bij aan een verhoogde zelfbewustzijn en zelfacceptatie, wat essentieel is voor een gelukkig en gebalanceerd leven.

 

 

Hoe gaat trauma therapie in z’n werk?

Voordat je een sessie kunt ondergaan, zul je een uitgebreid intake formulier krijgen. Hiermee zal gekeken worden in hoeverre is in te schatten welke trauma’s in jouw systeem opgeslagen liggen.  Hiermee kan de therapeut een inschatting maken, welke mogelijke reacties bij jou omhoog komen tijdens de therapie. Het doel hiervan is om jouw veiligheid te kunnen waarborgen.

Bij trauma therapie kan het dus nodig zijn dat de therapeut je aanraakt. Dit wordt van tevoren goed met je afgestemd en doorgesproken.

Een trauma sessie kan uit twee onderdelen bestaan: Body Remembers Trauma Therapy (BRTT ®) en Trauma release breathwork (TRB ®). BRTT bestaat uit een reeks lichamelijke houdingen die bedoeld zijn om spanning in het lichaam los te maken. Dit kan al een reactie tot gevolg hebben.

Eventueel kan daarna de sessie vervolgd worden met TRB en dit is een reeks van ademhalingsoefeningen waarbij de intensiteit van ademen langzaam verhoogd wordt.

Alles bij elkaar duurt een sessie zo’n 2,5 tot 3 uur.

 

Wat is het verschil tussen trauma therapie en bezoek aan een psycholoog?

Traumatherapie en psychologische behandeling verschillen in focus en aanpak. Trauma release therapie richt zich specifiek op het verwerken van traumatische ervaringen en de gevolgen daarvan, zoals PTSS, met lichaamsgerichte technieken. Psychologische behandeling is breder en behandelt diverse mentale gezondheidsproblemen, zoals angst, depressie en stress, met methoden zoals gesprekstherapie, cognitieve gedragstherapie en medicatie. Beide vormen van therapie bieden waardevolle ondersteuning, afhankelijk van de specifieke behoeften van de cliënt.