Complementaire zorg

Op gebied van aanvullende zorg en spiritualiteit, werk ik met verschillende technieken en vormen. Op deze pagina lees je er meer over.

Reiki

Er zijn van die dingen die moeilijk te ‘begrijpen’ zijn. Reiki is er daar misschien wel één van.

Bij reiki wordt ervanuit gegaan, zoals ook bij yoga, dat alles energie is. En wij als mens dus ook. Zo produceert ons hart een bepaalde energie en kan de energie van onze hersenen gemeten worden.

Reiki heeft een o.a. boeddhistische oorsprong, waarbij men ervan uitgaat dat wanneer energie niet kan stromen, er blokkades en daardoor klachten ontstaan in lichaam en/of geest. Het is door de japanner Mikao Usui ‘herontdekt’ en hij wordt dan ook beschouwd als grondlegger.

Reiki wordt in het holisme veel ingezet omdat het werkt op de verschillende holistische niveaus en hierin balans kan brengen.

Een reiki behandeling stimuleert het zelfgenezend vermogen door middel van het leggen van de hand op het lichaam. Denk hierbij maar eens aan als je jezelf pijn doet door bv verbranden: je legt automatisch je hand op de zere plek. Het idee is dat door het opleggen van de hand op diverse plaatsen op het lichaam, de energie weer kan stromen.

Reiki kan om die reden goed ingezet worden bij energetische en spirituele klachten.

Cupping

Cupping is een techniek voor het losmaken van bindweefsel. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van siliconen of glazen cups.

Deze worden op diverse plekken op het lichaam gezet. Door vacuum in de cup te creëren, wordt de huid omhoog getrokken en het bindweefsel losgemaakt. De hoeveelheid vacuum kan variëren en dit beïnvloed hoe gevoelig het voor je voelt. Dit is per persoon verschillend en zal altijd in afstemming met jou gedaan worden.

Bij het cuppen gebruik ik graag wax, die als een olie over de huid gesmeerd wordt, zodat de cup over de huid verplaatst kan worden en je grotere oppervlaktes kunt behandelen. Ik pas cuppen altijd toe i.c.m. fascia release technieken.

Chakra werk

Een andere vorm van spiritueel werk, zijn oefeningen op basis van de chakra’s. Bij de chakraleer wordt ervanuit gegaan dat we verschillende punten in ons lichaam hebben waar energie bij elkaar komt.

Omdat de chakraleer een boeddhistische en hindoeïstische oorsprong heeft, heeft het gedachtengoed veel overeenkomsten met reiki.

Daar waar je reiki kunt ondergaan door alleen maar te liggen, kun je bij chakrawerk iets actiever zijn. Door het onderzoeken van je klachten met lichaamsgerichte oefeningen, kan bepaald worden welk chakra mogelijk een blokkade heeft of overactief is. Per chakra zijn er diverse oefeningen te doen, om een blokkade of overactiviteit op te heffen en te zorgen dat alle energie weer goed kan stromen en de klachten verminderen of verdwijnen.

The Heart Ritual van Open Your Heart Studio

The heart ritual combineert kintsugi met sufisme en een helend ritueel voor jou en jouw hart.

Kintsugi is een japanse kunstvorm van het repareren van gebroken servies d.m.v. goudlijm. Het idee is dat de gerepareerde versie daardoor mooier wordt dan het origineel. Sporen van breuk en herstel dragen bij aan de schoonheid van het voorwerp.

Bij het ‘heart ritual’ staat een keramieken hart, symbool voor jouw eigen hart. Heb je te maken met hartenpijn door verlies, verdriet, rouw, afscheid en/of wil je definitief afscheid nemen van ongezonde patronen of gewoontes, dan is een hartritueel een perfecte bekrachtiging!

Met een echt keramieken hart ga jij aan de gang. Dit hart ga je namelijk stuk breken. Op elke scherf schrijf je aan de binnenkant waar jij afscheid van wilt nemen of waar je dankbaar voor bent. Daarna lijm je jouw hart met goudlijm aan elkaar en is jouw hart letterlijk ‘geheeld’.

Het ritueel is een reis van je hoofd naar je hart. Op een inspirerende locatie in de natuur ga je, na een hartmeditatie, aan de slag met jouw keramieken hart. Ik begeleid je in het proces van beschrijven van de scherven en jij heelt jouw eigen hart. We sluiten af met een klankschaalsessie en uiteraard krijg je jouw eigen geheelde hart mee om het thuis een mooi plekje te geven.

Meer weten? Lees dan hier verder.

Fascia release

Fascia release is het ‘losmaken’ van het bindweefsel in ons lichaam.  Bindweefsel zit door ons hele lichaam. Het zit rond, in, tussen en om organen, spieren, pezen en botten. Het speelt een grote rol in ons immuunsysteem en bij het doorgeven van signalen van onze zenuwen. Als je meer wilt weten over bindweefsel, lees dan mijn blog hierover.

Maar daarnaast speelt bindweefsel ook een rol in hoe soepel of stijf ons lichaam is. En als het bindweefsel strak staat, kan dat allerlei lichamelijke klachten geven. Denk hierbij aan hoofdpijn, lage rugklachten, bewegingsbeperkingen of pijnlijke schouders en nek.

Een fascia release behandeling bestaat uit het verkennen van je specifieke klachten, diverse release technieken, eventueel aangevuld met stress release technieken, cupping en/of ontspanningsmassage technieken.

Bij deze behandeling lig je op een massage/behandeltafel. Het is handig om hiervoor sportkleding of soepel vallende kleding te dragen. De behandeling kan gedaan worden met (dunne) kleding aan. Wanneer de behandeling aangevuld wordt met cupping, kan er olie gebruikt worden. Trek daarom kleding aan die vies mag worden. 

Intuïtieve coaching

Intuitieve coaching is een vorm van coaching waarbij vooral word uitgegaan van energie. Intuïtie kun je omschrijven als een onderbuik gevoel. Het is informatie die je ingegeven word door je zintuigen. Het is een soort inzicht, zonder dat je je hoofd hierbij de hoofdrol laat spelen. Je gaat af op je gevoel. Het wordt ook wel het zesde zintuig genoemd. Een innerlijk weten.

Iedereen heeft deze intuitie in zich, maar het kan een beetje ondergesneeuwd raken wanneer het hoofd de overhand krijgt. Als we keuzes maken op basis van ons hoofd, en ons ‘gevoel’ negeren’, komen we vaak op een later moment tot de conclusie dat we ‘eigenlijk’ wel wisten wat we hadden moeten doen. En dat niet deden. Wanneer je scherper afgestemd bent op je intuitie, kun je een goede balans vinden tussen het gebruik van je hoofd en je gevoel.

Als we werken met mijn intuïtie en je bent nieuwsgierig naar wat ik van jou ‘oppik’, is mooiste moment om dit te doen vroeg in een traject, of gewoon een losse sessie als je nieuwsgierig bent natuurlijk, waardoor ik zo min mogelijk (liefst helemaal niets) informatie over je heb.

Maar het kan ook andersom, wanneer jij ervaart dat je veel in je hoofd zit en graag wat meer afgestemd zou willen zijn op je gevoel. In dat geval kan ik jou helpen met het herstellen van jóuw intuitie. Het opnieuw contact leren maken met je gevoel en naar dat gevoel te luisteren.

 

Klankschaalsessie 

Geluid doet veel met ons zenuwstelsel. Muziek kan ons vrolijk maken, ons activeren en energie geven, het kan emoties losmaken en het helpt ons ontspannen.

Klankschalen produceren een zacht en intens geluid op basis van verschillende niveaus Herz (hz). Dit is de mate van trilling die de muziek levert. Dat we hierop reageren is niet zo gek. We bestaan voor 70% uit water. En water beweegt en kan in trilling gebracht worden.

Het effect van klankschalen op het lichaam is divers. Zo kan het ervoor zorgen dat je je meer ontspannen voelt, het kan emoties naar boven brengen, geestelijke ontspanning brengen en meer.

Een klankschaalsessie start met een meditatie zodat je met je aandacht helemaal in het hier en nu komt. Daarna kun je zittend of liggend op een heerlijk matras, de sessie beleven.