Cognitieve therapie & coaching
Met name bij mentale klachten kan cognitieve therapie worden ingezet. Daarnaast biedt coaching ook uitkomst. Maar wat is het eigenlijk, wat heb je eraan en voor wie is het geschikt?
Cognitieve therapie
Bij cognitieve therapie leer je op een andere manier omgaan met gedachten en mogelijke overtuigingen die je in bepaalde situaties vooral beperken. Je ervaart bijvoorbeeld klachten als laag zelfvertrouwen of vind het moeilijk om grenzen aan te geven.
Met cognitieve therapie ga je die gedachten en overtuigingen verkennen en ontdekken hoezeer je die ook als ‘waar’ beschouwt. Is het bijvoorbeeld écht zo dat je een slappeling bent waardoor je altijd maar in standje ‘schouders eronder en doorgaan’ moet staan?
We hebben als mensen veelal de neiging om te geloven wat we denken. Maar gedachten zijn niet persé waar. Het is gewoon iets wat onze hersenen doen. Maar je hóeft dat niet te geloven. Cognitieve therapie helpt je de lading van woorden, overtuigingen en gedachten af te halen, waardoor je meer afstand krijgt in wat je allemaal denkt.
Ik werk met twee vormen van cognitieve therapy, die heel mooi bij elkaar aansluiten: Acceptance & Commitment Therapy, afgekort ACT en Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT).
Beide vormen zijn wetenschappelijk bewezen en worden veel gebruikt in de psychologie. Ze leren je op een andere manier omgaan met gedachten, (negatieve) gevoelens en overtuigingen. Dat zorgt er niet voor dat die gedachten of negatieve emoties helemaal verdwijnen. Dat kan geen enkele therapie je beloven. Het zorgt er wél voor dat je leert hoe je er op een andere manier mee kunt omgaan, zodat je er minder lást van ervaart.
Wat is coaching nou eigenlijk?
Coaching is inmiddels een veelgehoorde term. Oorspronkelijk komt het uit de sportwereld. Het beeld van een coach van een voetbalteam is voor iedereen duidelijk. Maar in de afgelopen jaren heeft coaching een enorme vlucht genomen. Er zijn leefstijlcoaches, coaches voor ADHD, coaches voor burnout en stress, voedingscoaches, HSP coaches, coaches voor hoogbegaafden en ga zo maar door.
Een coach is iemand die met je meedenkt, die je laat zien waar je talenten en krachten liggen, die je helpt je eigen patronen te ontdekken, die met je verkent waar blokkades zitten om je vervolgens weer de kracht in jezelf te laten vinden. Het resultaat is dat je weet wat je zelf kunt doen om op een andere manier om te gaan met de klacht die je had, zodat je er minder last van ervaart.
Een coach werkt dus niet met een diagnose. Dat is wel het geval in de gezondheidszorg waar een diagnose vaak belangrijk is voor een mogelijke vergoeding. In het geval van coaching, ligt de nadruk vooral op begeleiden en ‘empoweren’ zoals dat zo mooi in het Engels wordt gezegd. De coach helpt iemand haar eigen kracht te vinden, haar eigen manieren ontdekken om weer steviger, veerkrachtiger, te worden. Degene die gecoacht wordt, bepaald dan ook het doel en is dus ook ‘eigenaar’ van het traject.
Waar therapie vaker de nadruk legt op iets wat er ‘mis’ is en wat ‘opgelost’ moet worden, wordt bij coaching meer gekeken naar wat er al goed gaat. Het is dus vaak wat positiever ingestoken en het is als het ware een begeleid zelfonderzoek.
Voor coaching is het dus vooral belangrijk om gemotiveerd te zijn zélf iets te gaan veranderen. Een nieuwsgierige houding is daarbij het belangrijkste.