Coaching en cognitieve therapie

Wat is dat eigenlijk, wat heb je eraan en voor wie is het geschikt?

Wat is coaching nou eigenlijk?

Coaching is inmiddels een veelgehoorde term. Oorspronkelijk komt het uit de sportwereld. Het beeld van een coach van een voetbalteam is voor iedereen duidelijk. Maar in de afgelopen jaren heeft coaching een enorme vlucht genomen. Er zijn leefstijlcoaches, coaches voor ADHD, coaches voor burnout en stress, voedingscoaches, HSP coaches, coaches voor hoogbegaafden en ga zo maar door.

Een coach is iemand die met je meedenkt, die je laat zien waar je talenten en krachten liggen, die je helpt je eigen patronen te ontdekken, die met je verkent waar blokkades zitten om je vervolgens weer de kracht in jezelf te laten vinden. Het resultaat is dat je weet wat je zelf kunt doen om op een andere manier om te gaan met de klacht die je had, zodat je er minder last van ervaart.

Een coach werkt dus niet met een diagnose. Dat is wel het geval in de gezondheidszorg waar een diagnose vaak belangrijk is voor een mogelijke vergoeding. In het geval van coaching, ligt de nadruk vooral op begeleiden en ‘empoweren’ zoals dat zo mooi in het Engels wordt gezegd. De coach helpt iemand haar eigen kracht te vinden, haar eigen manieren ontdekken om weer steviger, veerkrachtiger, te worden. Degene die gecoacht wordt, bepaald dan ook het doel en is dus ook ‘eigenaar’ van het traject.

Waar therapie vaker de nadruk legt op iets wat er ‘mis’ is en wat ‘opgelost’ moet worden, wordt bij coaching meer gekeken naar wat er al goed gaat. Het is dus vaak wat positiever ingestoken en het is als het ware een begeleid zelfonderzoek.

Voor coaching is het dus vooral belangrijk om gemotiveerd te zijn zélf iets te gaan veranderen. Een nieuwsgierige houding is daarbij het belangrijkste.

Een coach is (nog) geen beschermd beroep. Dat betekent dat iedereen zich coach mag noemen. Ook als je dus ‘alleen maar’ ervaringsdeskundige bent in datgene waarin je coacht. Je hebt dus geen specifieke opleiding nodig om je coach te kunnen noemen.

Als je een coach zoekt, is het dus belangrijk om te kijken naar diens achtergrond, opleidingen en kennis. Zodat je je ervan kan verzekeren, dat iemand ook de benodigde kennis en kunde heeft om jou goed te begeleiden.

Met mijn verpleegkundige achtergrond als basis, richt ik me tot het coachen van mensen klachten en hulpvragen als gevolg van verlies, trauma en/of rouw. 

Dat zijn grote thema’s waar vaak stress- emotionele en mentale klachten bij komen kijken. Ik help je te verkennen hoe je hier mee omgaat, bewust en onbewust. Door hier inzicht in te geven en je bewustzijn te vergroten, heb je vervolgens ook de mogelijkheid om er iets aan te veranderen. Dat is niet iets wat je eventjes doet. Het vraagt tijd en aandacht. Een coachtraject duurt vaak dan ook enkele maanden en soms langer.

Cognitieve therapie

Bij cognitieve therapie leer je op een andere manier omgaan met gedachten en mogelijke overtuigingen die je in bepaalde situaties vooral beperken. Je ervaart bv. klachten als laag zelfvertrouwen, moeite met autoriteit, moeilijk grenzen aangeven etc.

Met cognitieve therapie ga je die gedachten en overtuigingen verkennen en ontdekken hoezeer je die ook als ‘waar’ beschouwt. Is het bijvoorbeeld écht zo dat je een slappeling bent waardoor je altijd maar in standje ‘schouders eronder en doorgaan’ moet staan?

We hebben als mensen veelal de neiging om te geloven wat we denken. Maar gedachten zijn niet persé waar. Het is gewoon iets wat onze hersenen doen. Maar je hóeft dat niet te geloven. Cognitieve therapie helpt je de lading van woorden, overtuigingen en gedachten af te halen, waardoor je meer afstand krijgt in wat je allemaal denkt.

Ik werk met twee vormen van cognitieve therapy, die heel mooi bij elkaar aansluiten: Acceptance & Commitment Therapy, afgekort ACT en Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT).

Beide vormen zijn wetenschappelijk bewezen en worden veel gebruikt in de psychologie. Ze leren je op een andere manier omgaan met gedachten, (negatieve) gevoelens en overtuigingen. Dat zorgt er niet voor dat die gedachten of negatieve emoties helemaal verdwijnen. Dat kan geen enkele therapie je beloven. Het zorgt er wél voor dat je leert hoe je er op een andere manier mee kunt omgaan, zodat je er minder lást van ervaart.

Spreekt dit je aan en heb je behoefte aan wat meer informatie of sparren? Neem dan vooral even contact met me op, dan plannen we een belmoment in!

Coaching bij ziekte

Een ziekte, zoals reuma, MS, kanker, maar ook een burn-out, kan ervoor zorgen dat je je gevangen voelt. Je piekert veel en slaapt slecht en hebt veel moeite om je te concentreren. Hulp bij ziekte door middel van coaching kan net die extra ondersteuning geven die je nodig hebt om grip op de toekomst te houden. Want je hebt niet alleen te maken met lichamelijke gevolgen, maar ook op emotioneel, sociaal en mentaal vlak kan het behoorlijk ingrijpend zijn. Je leven staat op zijn kop, alle zekerheid lijkt te zijn verdwenen.

Wanneer een behandeling vereist is, word je behandelend door een arts. Samen met de verpleegkundige is hij/zij verantwoordelijk voor de eerste zorg. Zij geven voorlichting en ondersteuning tijdens behandelingen. In het ziekenhuis ben je dus medisch gezien in goede handen.

Die behandelingen zijn noodzakelijk, maar kunnen je behoorlijk uitputten en depressief maken. Het is dus heel logisch dat je sombere gedachten hebt en piekert over de toekomst, over het verloop van de behandelingen en de impact die het op je naasten heeft. Daarom is psychosociale begeleiding minstens zo belangrijk voor de kwaliteit van leven.

Mijn hulp bij ziekte bestaat uit coaching voor mensen met MS, reuma, burn-out en andere ingrijpende ziektes. Maar ook mantelzorgers kunnen bij mij terecht. Voor hen geldt dat het van belang is om overeind te blijven. Of misschien ben je uit balans geraakt en wil je juist weer in balans komen. Mijn hulp geldt dus zowel tijdens de ziekte als in de periode daarna.

Sommigen zoeken mijn hulp nadat ze een diagnose te horen hebben gekregen, of zoeken duiding tijdens de periode van onderzoeken en behandelingen. Maar het kan ook zijn dat je mij pas inschakelt jaren na je ziekte. De meeste cliënten zie ik voor het eerst nadat ze klaar zijn met een behandeltraject. Na de hectische tijd, voelen ze vaak dan pas de klap.

Daarbij wil ik je graag helpen en wegwijs maken in de wereld van de zorgverlening. Die kan soms beste ingewikkeld zijn. Door mijn jarenlange ervaring en medische achtergrond, kan ik je goed adviseren over aanvullende ondersteuning, zoals psychologische hulp, revalidatie na borstkanker, oedeemtherapie, gespecialiseerde fysiotherapie, lotgenotencontact of creatieve therapie. Ik schakel daarvoor ook mijn netwerk in, zodat je snel terecht kunt.

Wanneer is coaching bij ziekte nodig?

Negatieve, angstige gevoelens kunnen ook je leven gaan beheersen. Soms is de angst voor terugkeer of het erger worden van de ziekte zo ernstig of langdurig dat het je belemmert in je dagelijks leven. Dan is de angst is niet meer functioneel, maar werkt het juist tegen. Mogelijke gevolgen zijn slaap- of concentratieproblemen, paniek of somberheid. Maar ook kan de angst ervoor zorgen dat je je arts onnodig vaak bezoekt of juist medische controles gaat mijden.

Veel mensen hebben moeite om hun leven na een intensieve behandelperiode weer op te pakken. Vaak weten ze wat ze vooral niet meer willen en is de zoektocht naar wat ze dan wel willen lang en chaotisch. Dat heeft veel impact op hun emoties.
Als negatieve gedachten je leven gaan beheersen, kan er meer aan de hand zijn. Door goed naar je lichaam te luisteren, leer je welke beslissingen voor jou werken en weet je waaraan je energie wilt geven.
Met mijn coaching help ik mensen om de regie over hun leven terug te nemen en balans te vinden. Met oefeningen en opdrachten krijg je inzicht wat je daadwerkelijk gelukkig maakt en hoe je de relatie met je naasten, je vrienden en je collega’s wilt invullen.

Coaching bij mantelzorg

Als je naast je gezin, een drukke baan en een goed gevuld sociaal leven ook mantelzorg verleent, kan de druk op je schouders te groot worden. Je dierbare doet steeds vaker een beroep op je en vraagt je de afspraken bij de specialist te organiseren, de boodschappen te doen en ook de administratieve zaken te regelen. Naast die praktische zaken is de emotionele zorg misschien nog wel zwaarder. Want misschien ervaart je dierbare angst om alleen thuis te zijn, of kampt hij of zij met vergeetachtigheid of lichamelijke ongemakken.

Heb je soms het gevoel de grip te verliezen? Weet je niet waar je de tijd vandaan moet halen? Vraag je je regelmatig af hoe je dit allemaal beter aan kunt pakken? Zou je willen dat je niet zo moe was en meer tijd had? Vind je dat je je het allemaal zelf moet oplossen? Misschien vind je het lastig om hulp te vragen.

Roep de hulp in van een mantelzorgcoach

Geef je mantelzorg, dan loop je vaak tegen grote hoeveelheid regeltaken aan. Deze taken vragen zoveel energie van je, dat je die er eigenlijk niet goed bij kunt hebben. Naast het maken van afspraken bij de arts, plan je ook de behandelingen met de andere zorgverleners in en houd voortdurend contact met de thuiszorg. Het is niet vreemd als je nog nauwelijks tijd voor jezelf overhoudt.
Een mantelzorgcoach leert je om goed voor jezelf te zorgen. Verlang je naar grip op de situatie en rust in je hoofd? Wil je weer eens heerlijk ’s avonds op de bank kunnen hangen zonder schuldgevoelens te krijgen? Zoek je ruimte om je op je werk te kunnen focussen? Lukt het je om overzicht en structuur in je leven te houden? Met andere woorden; lukt het je om een goede balans te vinden tussen je werk, de zorg voor je dierbare en tijd voor jezelf te maken? Hoe ga je om met tegenslagen en geef je aan waar je grenzen liggen?

Beantwoord je de meeste van deze vragen met nee? Hulp vragen aan een mantelzorgcoach is geen teken van zwakte. Want door mij in te schakelen, krijg je weer regie over je leven en voorkom je dat je overbelast raakt. Als mantelzorg-coach lever ik één op één coaching. Met mijn maatwerktraject ontdek je weer de energie die je zo hebt gemist. Tijdens het traject werk je aan je mentale en fysieke gezondheid waardoor je de broodnodige regie over je leven terugkrijgt. Met je persoonlijke regieplan krijg je inzicht hoe je een goede balans houdt tussen werk en privé en ontvang je handvatten hoe je het beste om kunt gaan met emoties als angst, verdriet, boosheid en machteloosheid.

Vergoeding voor aanpassing van je huis

Ben je mantelzorger en wil je je huis aanpassen, omdat je voor iemand zorgt die bij je woont? Dan kun je bij je gemeente een vergoeding aanvragen. Je moet hiervoor zijn bij de afdeling die de Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) uitvoert. Je gemeentegids of het informatieloket in jouw gemeente kan jou op weg helpen.

Na je aanvraag besluit de gemeente of je voor een vergoeding in aanmerking komt. Het is belangrijk dat je eerst een positieve beslissing hebt gekregen, voordat je begint met de aanpassing van je huis. Het is niet mogelijk om met terugwerkende kracht een vergoeding te krijgen voor aanpassingen die je al hebt aangebracht.