Voor mensen die geraakt zijn door kanker

Welkom op deze website!

Wij zijn Lonneke Bikker en Sandrine Kwast, initiatiefnemers van Lonneke’s huiskamer.

Wij weten als geen ander wat de impact van kanker is. Op degene die het overkomt, maar ook op de naasten!

In onze huiskamer is iedereen welkom die met kanker te maken heeft gekregen. Zowel de patiënt, als zijn of haar dierbaren. Of je nu nog in behandeling bent, genezen bent verklaard, of levensverlengend behandeld wordt maakt niet uit.

Twee keer per maand op vrijdagochtend, en eens per maand op vrijdagmiddag ben je welkom bij ons, in het MOC gebouw in Amstelveen.

Je kunt bij ons terecht voor een kop koffie (of thee ;)), een luisterend oor, lotgenotencontact én verschillende activiteiten. Ons doel is om een veilige plek te bieden, waar je open en eerlijk kunt zijn over hoe het écht met je gaat.

  Lonneke is ervaringsdeskundige en wil haar ervaring van het ziekzijn en vooral het proces daarna, inzetten voor anderen.

  Sandrine Kwast is ervaringsdeskundig (als dierbare) en tevens holistisch therapeut en yogadocent.

   

  Waarvoor kun je bij ons terecht:

  Natuurlijk staat er altijd koffie en thee klaar. Je mag praten en delen, maar het is zeker geen verplichting!  Als je gewoon even wilt samenzijn met gelijkgestemden is dat ook prima.

  Wat er mág:

  • delen
  • praten
  • huilen
  • lachen
  • stilzijn

  We organiseren graag, op basis van jullie behoeften, verschillende activiteiten. Denk hierbij aan:

   

  • yoga 
  • mindfulness
  • kickboksen
  • informatieve lezingen over specifieke onderwerpen, door gastsprekers zoals voeding na kanker, psychologie, huidverzorging, ademhalingstechnieken
  • creatieve activiteiten zoals schilderen, beeldhouwen, intuïtief kleien, happystones maken etc.

  En heb je ideeën of specifieke verzoeken, dan horen we dat heel graag!

   Waar en wanneer kun je ons vinden

   * Elke eerste vrijdag van de maand, 14:30 – 16:30. 

   * Elke tweede & vierde vrijdag van de maand, 10:30 – 12:30.

   Adres: MOC gebouw, Lindenlaan 75, 1185 LC Amstelveen

   Bij binnenkomst links, de ‘grote zaal’.

    

   Wij willen dit graag organiseren omdat deze doelgroep ons aan het hart gaat.

   Kanker heeft nu eenmaal een enorme impact. In eerste instantie sta je op overlevingsstand. Je ondergaat de behandelingen, onderzoeken en controle’s in de hoop dat dat monster in je lichaam zo snel mogelijk verdwijnt. 

   Als je dan, na meestal maanden, de veilige muren van het ziekenhuis verlaat, begint vaak pas het verwerkingsproces. En dat kan knap lastig zijn!

   Sociale contacten zijn misschien veranderd, het contact met je partner kan ineens heel anders verlopen, je werk gaat misschien niet meer zoals het ging, je lijf doet misschien niet altijd meer wat jij wil, je energieniveau en/of concentratievermogen zijn verslechterd, kortom, er is heel veel veranderd. Jíj́ bent veranderd.

   Langzaam dringt tot je door dat je niet meer de oude bent of wordt. Je moet als het ware opnieuw ‘herijken’. 

   Wie ben ik? Wat vind ik nu eigenlijk écht belangrijk? Waar krijg ik energie van? En waar wil ik mijn energie juist niet meer aan besteden? Hoe wil ik verder? En vooral: hoe doe ik dat?

   Uit onderzoek (IPSO) is gebleken dat lotgenotencontact en psychosociale ondersteuning, o.a. het dagelijks functioneren, maatschappelijk functioneren en kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.

   Daarnaast is zeer recentelijk ook uit onderzoek van het NFK dat bijna 9 op de 10 (ex) kankerpatiënten in Nederland zich zorgen maakt of angstig is. Deze gevoelens hebben bij 70 procent van de patiënten grote tot zeer grote negatieve impact op de kwaliteit van hun leven.

   Praten met lotgenoten, maar ook gewoon samenzijn met mensen die je begrijpen, die hetzelfde hebben meegemaakt, helpen je in dit proces. 

   Wij dragen hier met liefde aan bij. Misschien wel vooral omdat we dat in ons eigen proces destijds zo gemist hebben. Hiermee hopen we ons steentje te kunnen bijdragen voor deze, steeds groter wordende doelgroep, in onze eigen gemeente. Wat we hopen te bereiken is het verbeteren van de kwaliteit van leven én re-integratie op maatschappelijk vlak. Omdat iedereen ertoe doet!