Online training ‘Selfcare bij ziekte en/of rouw’
Welkom bij deze training! Fijn dat je hem gevonden hebt!
In deze training krijg je meer inzicht in de werking en invloed van je brein wanneer je te maken krijgt met een ernstige diagnose. Je leert meer over wat rouwverwerking nu eigenlijk precies is en doet oefeningen om beter voor jezelf te zorgen wanneer je met ziekte en/of rouw te maken krijgt.
Bij de introductie lees je meer over alle leerdoelen en kun je starten met het eerste deel van de training!
Bij deze training hoort een hand-out. Je kunt hem hier downloaden.
Wat ga je leren in deze training:
- Je leert over hoe je brein werkt & hoe gedrag ontstaat
- Je leert wat er in je lichaam gebeurt bij stressvolle gebeurtenissen
- Je leert meer over rouwverwerking, wat is het, hoe verloopt het
- Je ervaart hoe verschillend je lichaam kan reageren op prikkels
- Je gaat je bewustzijn leren vergroten
- Je krijgt inzicht in de gebruikelijke strategieën om om te gaan met onprettige dingen
- Je leert een ademhalingsoefening die je kunt inzetten bij stress en ervaart het effect hiervan
- Je leert hoe je op een andere manier kunt omgaan met je gedachten, zodat je er minder last van hebt
- Je gaat onderzoeken wie jouw steunpilaren zijn
- Je gaat bepalen welke dingen jij zelf kunt doen om je lichaam weer in ‘ontspanningsmodus’ te krijgen
Welkom bij deze online training!
Hoogstwaarschijnlijk ga je op dit moment een zware periode door. Vandaar natuurlijk je interesse in deze training. Je ervaart een zekere mate van stress en verdriet (of andere emoties) en wilt weten wat je kunt doen om daar minder last van te hebben en/of hoe je beter voor jezelf kunt zorgen.
Je energieniveau is waarschijnlijk een stuk lager dan je van jezelf gewend bent. En misschien baal je daar wel van. Frustreert het je. Gedachten en zorgen spelen door je hoofd. Gedachten als “Wat als…, Hoe moet ik…, Stel nou dat…. ” enzovoort houden je bezig. Kortom: je hebt genoeg aan je hoofd!
Ik ga je daarom niet vermoeien met allerlei mails. Met telkens een nieuw deel van de training, die je dan weer moet openen via de mail.
Op deze site vind je de hele training. Sla daarom deze pagina op in je leeslijst op je laptop of telefoon, zodat je er snel naar kunt terugkeren.
Je houdt altijd toegang. Zonder wachtwoorden. Je kunt dit dus altijd opnieuw bekijken, er na een tijdje weer eens bijpakken etc.
Begin rustig met het bekijken van het filmpje met de introductie hier aan de linkerkant.
Doelen van de training
We krijgen in ons leven allemaal te maken met ziekte. Als we niet zelf ziek worden, dan wel een partner of ouder waardoor we moeten mantelzorgen. We krijgen dus allemaal te maken met periodes waarin veel van onze energie gevraagd wordt. Maar ook van onze veerkracht en flexibiliteit.
Om overeind te blijven, is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Deze training zou je kunnen zien als een eerste stap in die richting.
Je leert:
- dat niet alles wat je doet even bewust gaat, waardoor je met meer mildheid naar jezelf kunt kijken
- Je bewustzijn te vergroten, waardoor je je gedachten en lichamelijk reacties sneller zult gaan herkennen
- Wanneer je ze dan herkent, kun je er vervolgens ook iets mee gaan doen:
- Je signaleert wanneer je stress ervaart
- Je gebruikt je ademhaling om stress te verminderen
- Je bent in staat om je sociale netwerk te gebruiken ter ondersteuning
- Je weet wat jou helpt om te ‘ontstressen’ en past dit ook actief toe
Uiteindelijk zal dit je helpen om veerkrachtiger te worden waardoor je beter in balans blijft in periodes van stress en/of rouw.
Brein en gedrag
Wat in de video wordt uitgelegd, is hoe ons brein is opgebouwd. Dat leg ik in een versimpelde versie uit. Het is namelijk een stuk complexer en nog altijd kennen we niet alles van het brein.
Telkens wanneer ik weer uitleg geef over het brein, intrigeert het me en maakt het indruk op me. Wat een enorm complex orgaan is het toch. En wat is het super belangrijk dat dit goed functioneert. Want het heeft enorm veel invloed. Op wat we denken, voelen en in ons lichaam voelen.
Extra oefening
Een leuke manier om te oefenen met waarnemen wat je denkt, voelt (emoties) en in je lichaam waarneemt, is met de driehoek van gewaarwording, die je hiernaast ziet.
Neem een situatie uit je afgelopen dag. Iets waar je je misschien geërgerd hebt, een akkefietje op het werk of een discussie met je partner. En ga die die situatie dan ‘analyseren’ aan de hand van deze driehoek.
- Hoe verliep het?
- Kun je nagaan welke gedachten, emoties en lichamelijke sensaties je op dat moment had?
- Kun je dan nagaan, wat er het eerst was? Kwam er een gedachte op? Veroorzaakte die een emotie? Voelde je daardoor ook je lijf reageren? Of in een andere volgorde?
- Niets is fout, probeer het gewoon eens voor jezelf uit te pluizen.
Theorie over rouwverwerking
In deze video leg ik meer uit over wat rouw nu eigenlijk precies is. We denken daarbij namelijk eigenlijk altijd aan overlijden. Maar rouw (en/of verlies) is veel breder dan dat! We krijgen er allemaal mee te maken.
En we reageren er allemaal heel verschillend op. Er is geen vast verloop in emoties die je ervaart in een rouwproces en ook geen standaard duur. Bovendien kan het ene rouwproces dat je doormaakt, heel anders verlopen dan een volgend rouwproces. En daarmee wisselen dus ook de behoeftes per moment.
Rouw triggert ons zenuwstelsel. Hoe dat precies werkt, is te complex om uit te leggen (stof genoeg voor een andere training). Maar realiseer je dat rouw emoties en lichamelijke reacties kan veroorzaken. Het is namelijk een stressreactie. Ook triggert het gedragspatronen. Die zijn meestal al heel vroeg in je jeugd ontstaan. Ze hebben je een tijd lang gediend, maar het zou zomaar kunnen dat je er ergens in je leven (in een periode van rouw) vooral meer lást van gaat hebben.
Tips voor als je een rouwproces doormaakt:
- Rouwen kost bergen energie. Zorg extra goed voor jezelf met gezonde voeding, voldoende slaap, en de juiste mensen om je heen.
- Bij rouw horen verschillende emoties en daarbij ook verschillende behoeftes. Luister naar je lichaam, het geeft aan wat het nodig heeft om hier doorheen te komen.
- Een rouwproces ‘gaat nooit over’. Je vindt uiteindelijk jouw manier om het leven op te pakken waarin de rouw, het verlies een onderdeel van je leven wordt.
- Er zit geen ‘uitknop’ op rouw. Het kan je overvallen op onverwachte momenten.
Manu Keirse is klinisch psycholoog en specialist op het gebied van rouw en verlies. Hij schreef prachtige boeken die het lezen meer dan waard zijn.
Of kijk naar zijn ‘college’ hiernaast!
Deel 3: Oefeningen
In dit deel ga je praktisch aan de slag. Houdt pen en papier bij de hand zodat je aantekeningen kunt maken en mee kunt schrijven.
We gaan kijken naar twee veelgebruikte strategieën om om te gaan met moeilijke gevoelens/emoties/gedachten en je gaat kijken in welke strategie jij je het meest herkent.
We doen een oefeningen om te gaan herkennen wat er in je lichaam gebeurt. Want als je iets wilt veranderen, begint het natuurlijk met het kunnen opmerken van de signalen van je lichaam. Die geven namelijk al heel snel door wanneer jij in een onveilige situatie bent. Alleen zijn we niet meer zo gewend om te luisteren naar ons gevoel en passen we daar vaak de hiervoor genoemde strategieën op toe.
Je maakt ook kennis met de kracht van de ademhaling. Door middel van een oefeningen die je hierna overal kunt toepassen voor jezelf, ervaar je het effect van de adem op je zenuwstelsel. De adem is een fantastische middel om te gebruiken en hiermee je lichaam als het ware opnieuw te leren kennen.
Als laatste doen we een oefeningen voor het anders omgaan met gedachten, waar we zo vaak enorm last van kunnen ervaren. Het is een oefening uit ‘Acceptance & commitment therapy’ die veel in therapievorm wordt ingezet. Je zult zien dat het geen zware kost is, en dat je het heel makkelijk zelf thuis kunt toepassen!
Deel 4: Oefeningen
In dit laatste deel starten we met een oefening omtrent sociale contacten. Want die kunnen helpend zijn, maar we kennen ook allemaal mensen die ons ‘leegzuigen’. In deze oefening ga je leren wie in jouw netwerk behoort tot de ‘steunpilaren’. Mensen die je graag om je heen wilt hebben wanneer je een zware periode doormaakt.
We sluiten af met een oefening die je helpt te bepalen welke dingen jou helpen ontspannen. Dat kunnen activiteiten zijn die je graag in je eentje doet, maar het is ook belangrijk om dingen te verzinnen die je samen met andere(n) kunt doen. We zijn namelijk sociale wezens die bedoeld zijn om onder de mensen te zijn. niet continue, er moet een mooie balans zijn om tijd in je eentje en tijd met anderen door te brengen.
Hierna ronden we af en heb je een verzameling oefeningen gekregen die je overal en steeds weer opnieuw kunt doen om beter naar je lichaam te luisteren en op te merken wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft, zodat je zenuwstelsel kalmeert en jij in een meer ontspannen toestand kunt komen.
Tot slot
Voor jezelf zorgen is een levenstaak. Het is noodzakelijk, maar het is ook iets dat vaak een leven lang duurt. Je zult continue uitgedaagd worden om hier aandacht aan te blijven besteden. Er zullen dagen zijn dat het lukt, maar ook dagen die lastig zijn. Dagen die zorgen dat jij de grenzen opzoekt, of daar net overheen gaat. En misschien zijn het geen dagen maar duurt het langer. Wees lief voor jezelf. Ook als het even weer niet lukt om goed voor jezelf te zorgen. Maar neem actie zodra je het opmerkt.
En vooral: wees lief voor jezelf. Veroordeel jezelf niet! We hebben nu eenmaal (meestal) niet goed geleerd om voor onszelf te zorgen.
Vaak spelen er patronen mee. Misschien dingen die je in je jongere jaren vaak te horen kreeg. Even een stap terug doen en wat meer aan jezelf denken kan dan voelen als egoistisch, lui, zwak enzovoort.
Ook al komen er dit soort gedachten (veroordelingen) in jezelf op, dat betekent niet daat je er naar hoeft te ‘luisteren’ en handelen.
De enige die uiteindelijk voelt wat je voelt bij JIJ. En JIJ bent dus ook de enige die weet (VOELT) wat je nodig hebt om weer in balans te komen. Vertrouw daarop, je kunt het!
Waarom een online training over Selfcare
Selfcare klinkt in eerste instantie misschien egoïstisch. Maar als je veel rollen hebt, veel ballen moet hooghouden, begint álles bij eerst goed voor jezelf zorgen. Vergelijk het maar met de mededeling die je in het vliegtuig krijgt: eerst je eigen zuurstofmasker opzetten, voordat je je kind helpt.
Zo is het ook in je dagelijkse leven. Wanneer je gezond leeft, op je voeding let, regelmatig beweegt en ook je mentale gezondheid onderhoudt, is je veerkracht beter en beschik je over voldoende flexibiliteit om met tegenslag om te gaan.
Wanneer je veerkracht niet zo groot is en je te maken krijgt met tegenslag, is het fijn om snel actie te kunnen ondernemen. Dat kun je doen door hulp in te schakelen, maar je kunt ook zelfstandig aan de slag met behulp van online trainingen.
Dit is er zo eentje. In deze training krijg je meer inzicht in hoe je brein werkt. Het laat je zien wat er allemaal gebeurt in tijden van stress, wanneer je te maken krijgt met ziekte en/of met rouw. En eigenlijk is het krijgen van een ziekte al een vorm van rouw. Je krijgt door een ernstige diagnose namelijk te maken met een hoop veranderingen.
Je toekomstbeeld kan er bijvoorbeeld ineens heel anders uitzien, je lichaam is misschien verandert of doet/kan niet meer wat je wil, je werk en/of financiële zekerheid kan veranderen en ga zo maar door. Je realiseert je het misschien niet, maar dit zijn allemaal vormen van verlies. Allemaal voorbeelden van dingen die anders zijn geworden, wat onrust en onzekerheid geeft. En waar je gevoelens van rouw bij kunt ervaren.
Rouwen gaat gepaard met emoties en is hard werken. Het kost bakken vol energie. Als je inzicht krijgt in hoe het werkt, waarom je voelt wat je voelt, zul je meer begrip voor jezelf ervaren. Jezelf wat beter begrijpen en hopelijk ook wat milder voor jezelf zijn. En als je vervolgens ook weet wat er in dat soort situaties belangrijk is om in balans te blijven, kun je dat ook daadwerkelijk gaan doen. En zo leer je beter voor jezelf te zorgen. Selfcare dus!
Is de training over Selfcare bij ziekte en/of rouw alleen te volgen als je het op dat moment doormaakt?
Nee, zeker niet! Sterker nog: hoe eerder je aan de slag gaat met leren hoe je beter voor jezelf kunt zorgen, hoe steviger je in je schoenen staat op het moment dat je door een moeilijke periode heen gaat. Het liefst heb je dan je rugzak al goed gevuld met allerlei tools en vaardigheden. Preventie is dus super belangrijk!
Onze gezondheidszorg is er op dit moment nog steeds op gericht om vooral zorg te leveren op het moment dat de er lichamelijke en of mentale klachten zijn. Maar, wanneer we ons meer zouden richten op preventie, kan een deel van die klachten misschien voorkomen worden.
Je huis onderhoudt je toch ook? Je gaat niet wachten tot er een lekkage onstaat, maar vervangt al tijdig je rotte kozijnen, of schildert ze op tijd.
Waarom doen we dit dan ook niet met onze gezondheid?
Je hoeft niet te wachten tot je lichamelijke of mentale klachten krijgt, voordat je er iets aan kunt (of hoeft) te doen. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden!
Waarom investeren in je gezondheid?
Helaas kunnen we (sommige) ziektes niet voorkomen. Investeren in je gezondheid is geen garantie dat je geen kanker, MS, dementie o.i.d. krijgt.
Maar: we weten inmiddels wel dat stress een grote invloed heeft op je immuunsysteem. En hoe zwakker je immuunsysteem, hoe slechter je lichaam je kan beschermen tegen infecties, bacterien, kwade cellen etc.
Het heeft dus in ieder geval zeker zin om te investeren in je veerkracht. In kunnen omgaan met tegenslag. Om beter in balans te zijn en ook in tijden van tegenslag daar goed doorheen te kunnen komen.
Dat doe je door goed voor je fysieke lichaam te zorgen. Maar ook je mentale gezondheid is hier enorm van belang. Hoe ga jij om met tegenslag? Wat zijn jouw ‘standaard’ gedragspatronen als je je onveilig voelt? En hoe kun je die aanpassen zodat je er minder last van ervaart? Wat is de invloed van je gedachten? Welke rol spelen die gedachten op jouw mentale gezondheid? En hoe beinvloeden gedachten wat je voelt in je lichaam of welke emoties je hebt?
Wij mensen zijn een samenspel van gedachten, lichamelijke sensaties en emoties. We ervaren een mix van deze drie gedurende de dag continue. Soms zitten we vooral in ons hoofd, soms overheersen emoties etc. Gebeurtenissen, herinneringen én mensen, triggeren continue die gedachten, emoties en/of fysieke sensaties. Dat zul je nooit voorkomen. Maar als je last hebt van wat je voelt of denkt, kun je wél leren wat je hier aan kunt doen.
Als je inzicht hebt in wat je denkt, voelt of in je lichaam waarneemt, kun je er wat afstand van gaan nemen. Identificeer je jezelf minder met die dingen. Want we zijn een mens mét gedachten, maar we zíj́n niet onze gedachten. Zodra je dit gaat ervaren, kun je met wat meer mildheid naar jezelf kijken. Kun je soms zelfs een beetje lachen om hoe druk je je weer loopt te maken over iets wat misschien helemaal nooit precies op die manier zal gaan gebeuren. Of kun je je wat makkelijker neerleggen bij hoe je iets in het verleden misschien niet helemaal handig hebt aangepakt. Het resultaat daarvan is dat je wat meer ‘in het nu’ komt. Meer rust ervaart.
Er zijn verschillende manieren om hieraan te werken. Net zoals er meerdere manieren zijn om af te vallen, om te sporten etc. Het allerbelangrijkste is dus, dat wanneer jij besluit om preventief aan je gezondheid te werken, je dit doet op een manier die bij jou past. Anders hou je het niet vol. Het gaat namelijk om gedrag dat je wilt veranderen. En dat betekent automatisch dat je weerstand en tegenzin kunt gaan voelen. Onze hersenen zijn er namelijk op gebouwd om je vooral te blijven laten doen wat je al deed. Want dat is lekker veilig. Misschien niet het meest prettig, maar je ‘weet’ in ieder geval wat je hebt.
Gedragsverandering gaat dus gepaard met weerstand. Met ‘weten’ dat je iets beter op een andere manier kunt gaan aanpakken, maar geen zin ‘voelen’ om het te doen. Op dat moment dan. Later zul je je juist veel beter voelen. Maar onze hersenen zijn vooral ingesteld op de korte termijn. Kortom, het is niet altijd even makkelijk.
Extra belangrijk dus om vooral een manier te vinden die bij jou past. En mogelijkheden zat! Je kunt zelf aan de slag met online trainingen, youtube video’s zoeken, boeken lezen of ook persoonlijke begeleiding inschakelen.
Doe wat voor jou goed voelt!