Bewegen om in je gezondheid te investeren

Je huis onderhoud je om verval tegen te gaan. Maar doe jij dat ook voor je gezondheid? Je kunt je gezondheid op meerdere manieren onderhouden. Daarvan is bewegen een belangrijke. Hieronder lees je meer over wat yoga voor je kan betekenen.

Wanneer je behalve lichamelijke klachten ook mentale klachten hebt, zijn er vele therapievormen die jou kunnen helpen om bijvoorbeeld minder last te hebben van angsten. Die je helpen om je gedachten niet voor wáár aan te nemen, of die je inzicht geven in oude patronen die je graag zou willen doorbreken.Die therapievormen zijn veelal cognitief. Door te praten, ga je met hulp van je brein, je klachten analyseren, overdenken, onder de loep nemen etc. Dat kan heel helpend zijn.

Maar als je veelal ‘in je hoofd’ zit, en je gevoel misschien ver weg zit, je weet eigenlijk niet zo goed wat je nog voelt en óf je überhaupt wel voelt, kan juist een lichaamsgerichte therapie/behandeling soms de betere ingang zijn om je klachten te verminderen. Je wilt immers weer meer vóelen. Dat brein werkt toch al overuren. Door hier bewust je lichaam voor te gebruiken, zet je dit proces in gang.

Twee vormen van meer lichaamsgerichte vormen, zijn yoga en reiki. Klik hier als je meer wilt weten over reiki.

Over yoga lees je hieronder meer.

 

Waarom yoga

Natuurlijk is er niet één weg die naar Rome leidt. Je kunt je gezondheid op vele manieren onderhouden.

Waarom zou je dan voor yoga kiezen?

Iedereen heeft wel een beeld bij yoga door de vele foto’s van houdingen die inmiddels overal op social media te zien zijn. Yoga is de laatste jaren steeds populairder geworden.

Yoga heeft echter niet alleen maar op fysieke vlak effect.

Doordat je tijdens yoga ook veel gebruik maakt van je ademhaling, leer je je adem op een andere manier te gebruiken. Hoe gezond we zijn is vaak uit onze ademhaling op te maken. Een snelle, korte ademhaling bovenin de borstkas, zorgt voor een gestresst gevoel. Bovendien heeft het een negatief effect op je gezondheid doordat je te weinig zuurstof binnen krijgt.

Met yoga leer je anders en dieper adem te halen, de zogenaamde buikademhaling. Hiermee krijg je meer zuurstof binnen en kan je lichaam een beter evenwicht vinden wanneer je stress ervaart.

Daarnaast biedt yoga ook thema’s om mee te werken. Hoe dat zit?

Stel je voor: je zit in een houding die oncomfortabel is. Wat doe je dan? Heb je de neiging er direct uit te gaan? Word je boos? Of heb je juist de neiging om het ‘vol te houden’ en nog wat meer je best te doen?

Het is leerzaam dit bij jezelf te verkennen. Waarschijnlijk ontdek je manieren die je ook in het dagelijks leven toepast. Door het toepassen van de yoga houdingen, leer je hier mee te spelen. Kan ik blijven zitten als ik weerstand voel? Wat gebeurt er met mijn lijf als ik dat doe? En kan ik dit dan ook toepassen in situaties in het dagelijks leven?

Als klap op de vuurpijl werkt yoga ook op emotioneel vlak. Dat heeft te maken met het feit dat onverwerkte emoties vaak in je lijf gaan zitten en klachten veroorzaken. Door yoga kun je hier aan werken en zul je ervaren dat je klachten verminderen.

YOGA als onderdeel van een traject

Wanneer je het lastig vindt om je lichaam te voelen, kan yoga je leren weer meer contact met je lichaam te krijgen. 

  Je vergroot hiermee je bewustzijn, je leert je lichaam beter op te merken en hierdoor zul je ook steeds beter ‘afsgesteld’ raken op wat je voelt. 

  Om die reden kan yoga dus ook ingezet worden in een coachtraject. We doen de sessie één op één op een voor jou veilige plek en ik begeleid je door de les die we samen doen. 

   

  De verschillende vormen van yoga waarin ik ben opgeleid

  Er bestaan veel verschillende vormen van yoga. Zelf heb ik jarenlang diverse soorten yogalessen gevolgd en ervaren welke vormen ik prettig vond. Elke vorm is verschillend en ieder mens ook. Kijk dus vooral waar jij behoefte aan hebt om te bepalen welke vorm geschikt is voor jou.

   

  Yin yoga

  Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarbij het niet gaat om hoe goed je in een houding zit. Bij yin gaat het erom dat je de houding voor langere tijd vasthoudt (2 min. en langer). Hierdoor heeft de houding effect op een diepere laag in je lichaam, namelijk je bindweefsels.

  Je bindweefsels worden gestimuleerd om meer elastine en hyaluronzuur aan te maken. Het effect is dat je soepeler wordt en je gewrichten vochtiger zijn waardoor ze makkelijker bewegen.

  Het is een mooie vorm om je parasympatische zenuwstelsel te activeren, die van belang is om te kunnen rusten/ontspannen.

  Yin wordt daardoor ook veel gebruikt door topsporters, als tegenhanger van de vaak op spierkracht gerichte topsporten.

  Een prachtige uitspraak over YIN yoga is: “We don’t use the body to get into the pose, we use the pose to get into the body”.

   

  Vinyasa yoga

  Waar Yin een wat statische vorm is, is vinyasa yoga juist dynamisch. De houdingen vloeien als het ware in elkaar over.

  Door hierbij continue heel bewust je ademhaling te gebruiken, creëer je een flow, waarbij je beweegt op het tempo van je ademhaling.

  Deze vorm van yoga is een Yang vorm. De tegenhanger van YIN. Hierbij werk je aan dynamiek, flow en juist wel aan kracht. Vinyasa yoga heeft dan ook effect op je spierweefsel en cardiovasculaire systeem.

  Je hoeft niet lenig te zijn om deze vorm van yoga te beoefenen. Ieder lichaam is uniek. En hoe jij in een houding zit, kan er dus heel anders uitzien dan bij iemand anders.

  Het is dan ook een vorm van yoga die voor iedereen toegankelijk is!

   

  Yoga nidra

  Yoga nidra is een zeer oude vorm van yoga en eigenlijk een unieke ontspanningstechniek. Bij yoga nidra hoef jij dan ook niets te doen!

  Je hoeft alleen maar te liggen op je rug. Door te werken met visualisaties, ademhaling en bodyscans, lijk je te slapen, terwijl je juist alert bent. Het lichaam ervaart echter zo’n ontspanning, dat het gelijk staat aan vier uur (!!) slaap.

  Een unieke ervaring!

   

  Trauma informed yoga

  Waneer je te maken hebt gehad met trauma, heb je gedurende langere tijd stress ervaren. Je hebt als het ware lang ‘AAN’ gestaan. En daarnaast heb je een patroon ontwikkeld om jezelf te beschermen en veilig te zijn. Dat patroon is echter op sommige momenten helemaal niet zo handig meer.

  Daarnaast is de kans groot dat je lichaam niet meer zo goed weet hoe het in ruststand moet komen. De ‘UIT’ knop is zoek. Het contact met hoe je je voelt is meestal ook weg. Het kan dan lastig zijn om je lichaam te voelen, je hebt geen idee hóe en wat je eigenlijk voelt.

  Yoga helpt je om weer in contact te komen met wat je voelt. Yoga helpt je weer te gaan voelen. Trauma informed yoga is een rustige vorm van yoga waarbij je wordt uitgenodigd te verkennen hoe je in bepaalde yogahoudingen wilt bewegen. Je leert weer te vertrouwen op jezelf, op je lichaam en daardoor kan je lichaam langzaam weer leren ontspannen.

   

  Wat is yoga

  Bijna iedereen heeft wel eens van yoga gehoord of een vorm van yoga gedaan. Yoga is al heel oud. De eerste geschriften over yoga zijn ongeveer 5000 jaar oud. Dat had destijds echter nog niets met houdingen te maken die we tegenwoordig kennen. Het waren vooral teksten over de manier van leven. Yoga had vooral een filosofische insteek.

  Pas een kleine honderd jaar geleden, is yoga wereldwijd bekender geworden. De eerste yoga opleiding in Nederland stamt bijvoorbeeld uit 1947! De yoga houdingen zoals we nu kennen, zijn vooral in de jaren ’70 bekender geworden, toen yoga beoefenaars vanuit het oosten (India) naar het westen van de wereld verhuisden en daar hun eigen yogaschool openden. Downward facing dog, savasana en bijvoorbeeld de krijger houding, zijn veel gebruikte en vooral ook bekende yogaposes.

  In de loop der jaren zijn er veel verschillende yogavormen ontstaan. Dat komt doordat yogadocent geen beschermd beroep is. Iedereen kan zich yogadocent noemen en dus zijn eigen yogavorm bedenken.
  Gelukkig bestaan er nu yoga alliances, die zorgen voor kwaliteitsborging. Alleen als je bij een door hen goedgekeurde yogaschool een opleiding hebt gevolgd, kun je je bij hen aansluiten en wordt jouw kennis en yoga ervaring voldoende bevonden om les te kunnen geven.

  Bekende yogavormen zijn bijvoorbeeld Kundalini yoga, Bikram yoga en Iyengar yoga. Welke vorm het ook is, de basis van de meeste yogavormen is vaak vinyasa of ashtanga yoga. Hier vanuit vormen tientallen houdingen de basis. Met de houdingen werk je aan je spierkracht, souplesse en lenigheid. De yogavormen waar de focus ligt op krachtopbouw, worden yang stijlen genoemd. Yang staat voor kracht, power, mannelijkheid. Veel sporten zijn in dat opzicht yang. Denk aan hardlopen, gewichtheffen, roeien, maar bijvoorbeeld ook ballet!

  Hier tegenover staat Yin. Yin staat voor vrouwelijkheid, rust, kalmte. Iedereen heeft Yang nodig in zijn/haar leven. Maar we hebben zeker ook allemaal yin nodig om een goede balans te houden! Zeker in deze huidige maatschappij waar we haasten, vliegen, werken en veel met ons hoofd bezig zijn, is het belangrijk om ook rust, kalmte en ontspanning te zoeken.

  De meeste yoga vormen zijn yang stijlen. Er bestaat echter ook Yin yoga. Yin is een rustigere vorm van yoga. Het gaat daarbij niet om krachtopbouw of hoe ‘ver’ je in een houding komt. Een mooie tegenhanger dus wanneer je vooral erg veel yang activiteiten doet.

   

  Waarom is yoga goed voor je

  Yoga werkt op lichamelijk, mentaal en spiritueel vlak. Maar als jij yoga vooral wilt ‘gebruiken’ voor de houdingen en daarmee aan je kracht, lenigheid etc. wilt werken, is dat natuurlijk prima!

  Door de houdingen, oefen de je druk uit op je lichaam. Die druk heeft het lichaam nodig om cellen aan te maken. Daardoor blijven je botten sterk. Spieren hebben ook druk nodig. Denk maar aan een arm die net uit het gips komt. Als je lang niets doet, houd je weinig spieren over. Houdingen waarin spierkracht vereist is, zorgen dus voor een behoud en opbouw van je spieren.

  Daarnaast werk je, afhankelijk van welke vorm van yoga je beoefent, aan je uithoudingsvermogen en souplesse. Bij yin yoga hebben de houdingen ook effect op je bindweefsels. Hierdoor worden collageen en hyaluronzuur aangemaakt. Ja precies! Die stofjes die in onze dure crèmes zitten, maar gewoon lichaamseigen stoffen zijn. We vullen ze alleen niet zo veel aan, waardoor onze huid droog en ouder wordt.

  De effectiviteit van yoga is de laatste jaren steeds meer onderzocht. Verlagen van je bloeddruk, verlagen van stress en verbeteren van je immuunsysteem zijn enkele voorbeelden naast het verbeteren van je lichamelijke conditie. Maar er is meer! Doordat je in de yoga houdingen ook gebruik maakt van je ademhaling, heeft yoga nog veel meer positieve effecten, zoals gebleken is uit meerdere onderzoeken.

  De ademhaling stimuleert je parasympatische zenuwstelsel, dat een enorm belangrijke rol speelt in het kunnen ontspannen. Daarnaast heeft yoga ook effect op je psychische gezondheid. Je zenuwstelsel produceert stoffen, neurotransmitters, die bijvoorbeeld depressieve klachten verminderen.

  Reden genoeg om dus met yoga te starten!

  Hoe yoga je leven kan veranderen

  Behalve de lichamelijke effecten, heeft yoga dus ook effect op je mentale gezondheid. Je kunt yoga ook ‘gebruiken’ om hier verder in te duiken. Door de meditaties aan het begin en eind van de les, zijn er stiltes. Die stiltes doen iets met je. Je zult in het begin ervaren dat je hoofd met je aan de haal gaat. Terwijl jij in een eindontspanning ligt aan het einde van de les, gaat je hoofd ratelen. “Ik moet nog boodschappen doen, wat een vervelend gesprek was dat vanmiddag, wat zullen we eten vanavond enzovoort.” Met yoga leer je dit te observeren, zonder dat je er iets mee hoeft te doen. Je hoeft dus niet zogezegd ‘te luisteren’ naar wat je hoofd je vertelt. Veel mensen ervaren dat het hoofd op den duur dan ook iets ‘stiller’ wordt.

  Daarnaast is yoga een mooie manier om patronen bij jezelf te verkennen. Als je in een lastige houding zit, wat gebeurt er dan? Welke gedachten spelen op? Wil je er zo snel mogelijk uit? Heb je de neiging om juist dan even extra vol te houden? Voel je pijn en ga je door? Wat gebeurt er allemaal?
  Als je dit kunt observeren, leer je meer over jezelf. Je ontdekt welke patronen jij hebt. En je zult deze herkennen van andere situaties in je leven. Misschien werkt zo’n patroon voor je. Maar als je er vooral last van hebt, wordt het tijd om het te veranderen. Een mooie vorm van persoonlijke ontwikkeling dus waar je in je dagelijkse leven en op langere termijn ook veel profijt van kunt hebben!

   

  Is yoga ook iets voor mij?

  Je kent waarschijnlijk wel de mooie foto’s van mensen die in de meest moeilijke houdingen staan, in toffe outfits. Dat zorgt eigenlijk voor een verkeerd beeld.

  Veel mensen denken namelijk dat ze lenig moeten zijn om yoga te beoefenen. Maar dat is absoluut niet het geval. Sterker nog: juist als je niet lenig bent, kan yoga een mooie manier zijn om aan die lenigheid te werken! Het zorgt er namelijk vaak voor dat je spieren wat langer worden waardoor bijvoorbeeld rugklachten afnemen.

  Maar daarnaast is er nog een belangrijk aspect. Je zult ervaren dat we allemaal anders zijn. Wat de één goed kan, kan de ander niet. En andersom! Ook jij zult houdingen hebben waar je makkelijk in komt en tegelijkertijd zullen er houdingen zijn die een uitdaging vormen. Dat heeft soms niets te maken met lenigheid, maar gewoon met je anatomie.

  Juist daardoor is yoga geschikt voor een hele grote groep mensen. Je hoeft niet specifiek iets te kunnen om met yoga te beginnen! En doordat er zoveel verschillende vormen van yoga bestaan, zit er vast een vorm bij die jij leuk vindt! Yoga is daarnaast van alle leeftijden. Van tiener tot ruim in de 80 jaar, iedereen kan aan yoga doen!

   

  Yin yoga Amstelveen

  Yin yoga is een rustige vorm van yoga. De houdingen worden minimaal twee minuten aangehouden. Het is belangrijk dat je in een houding zoveel mogelijk ontspant. Hierdoor heeft de houding effect op een diepere laag in je lichaam, namelijk je bindweefsels.

  Bindweefsels zijn minder elastisch dan spieren. Vandaar dus dat het ook wat langer duurt voordat de rek effect heeft. Maar, wanneer dat het geval is, ga je het verschil merken! Door bindweefsels te rekken, maakt je lichaam meer elastine en vocht aan. Het resultaat is dat je pezen en gewrichten vochtiger en soepeler worden. Je beweegt hierdoor makkelijker en je zult ervaren dat je ‘beter in je vel’ zit.

  Daarnaast heeft yin yoga effect op het kunnen ontspannen. Je zult je na een les uitgeruster en meer ontspannen voelen. Yin yoga is een mooie vorm van yoga als je daarnaast een yang sport beoefend, zoals hardlopen, fitness, ballet, tennis etc.

   

  Vinyasa Yoga Amstelveen 

  Vinyasa yoga is een vorm van yoga waarbij het gaat om het opbouwen van spierkracht. Een yang sport dus! De houdingen wisselen elkaar zodanig af dat er een soort flow ontstaat. Zeker als je je ademhaling gebruikt tijdens de houdingen.

  Terwijl je je lichaam sterker maakt, leer je ook contact te maken met je lichaam. Wat voel ik, waar voel ik dat? Wat is het effect van een bepaalde houding? Hoe voelt mijn lichaam naderhand? In deze tijd waarin we veel ‘in ons hoofd zitten’ is vinyasa yoga een mooie manier om weer meer contact met je lichaam en je gevoel te maken.