Coachkaartenset

door | nov 14, 2022

Óf je hebt ze aangeschaft en bent benieuwd naar tips over het gebruik, óf je hebt ze misschien online gespot en bent benieuwd naar wat ze je kunnen brengen. Mijn luxe geschenkset coachkaarten 🙂

Hoe ze zijn ontstaan

Misschien is het leuk te delen hoe mijn idee hiervoor ontstaan is. Ik kwam namelijk van een cliënt waarmee ik een leuk gesprek had. Over het inschakelen van hulp als je het even niet ziet zitten. Dat kan een behoorlijke drempel zijn. En meestal schakelen we ook niet gelijk hulp in, maar lopen we al een tijdje met klachten voordat we de stap écht durven te nemen.

Zou het niet leuk zijn om iets in handen te hebben waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. Iets waardoor je leert wat je zélf kunt doen om meer geluk, energie en gezondheid in je leven te ervaren, zonder dat je er gelijk iemand voor hoeft in te schakelen.

Het idee voor de set was geboren!

In de loop der tijd had ik flink wat inspirerende quotes verzameld en ik kwam op het idee om die quotes te combineren met bijpassende oefeningen in thema’s die vaak voorbij komen in mijn coachtrajecten. En de grooste gemeenschappelijke deler is misschien wel ‘selfcare’. Want dat is voor heel veel mensen een enorme uitdaging.

Wat zit er in de set

In de set vind je 50 kaarten. Met op de voorkant een prikkelende vraag of inspirerende quote en op de achterkant een bijpassende oefening. Een oefening die je heel makkelijk en gewoon thuis kunt doen. Met thema’s als: minder moeten, hulp vragen, inzicht, ontspannen, relativeren, waarden, dankbaarheid, acceptatie, ademhaling, eigen regie en nog veel meer.

Het fijnst is om de oefeningen meerdere keren te doen. Als je per week 1 kaart kiest, heb je voor een jaar aan materiaal in huis! De oefeningen komen vrijwel allemaal uit wetenschappelijk bewezen methodes die hun effect hebben aangetoond voor het verminderen van depressieve klachten, een betere mentale gezondheid, ontspannen van het lichaam, verlagen van bloeddruk en stressklachten etc.

Hoe gebruik je de set

Je kunt de set op meerdere manieren gebruiken, door een kaart te kiezen:

  • Willekeurig
  • Op volgorde van de kaartnummers
  • Op basis van een thema
  • Op basis van een spreuk die je op dat moment aanspreekt


Willekeurig kiezen: misschien heb je geen zin om lang na te denken en wil je gewoon aan de slag! Dan is het fijn om de kaarten voor je te leggen en willekeurig een kaart uit te kiezen waarmee je die week aan de slag gaat. Zet de kaart ergens in huis in het zicht, zodat je er dagelijks aan herinnert wordt en niet vergeet om ook met de oefening aan de slag te gaan.

Op volgorde: moeilijk om te kiezen? Hou je dan gewoon aan de volgorde van de kaarten. De nummers staan linksonder aan de kant van de oefening.

Op thema: misschien herken jij jezelf in een thema en wil je aan de hand daarvan aan de gang met de bijbehorende oefening. Je kunt dan het beste de kaarten bekijken aan de kant van de oefening. Het thema staat bovenaan, als titel van de oefening 😉

Hetzelfde kun je doen door te kiezen maar dan op basis van de spreuk/quote op de voorkant, die je op dat moment aanspreekt. De oefening sluit aan bij het thema van de spreuk, waardoor de kans groot is dat het past bij jouw huidige situatie (anders was je oog waarschijnlijk ook niet op die kaart gevallen).

Aan de slag met de oefeningen

Sommige oefeningen zullen je aanspreken en andere misschien wat minder of niet. Grappig genoeg is vaak de oefening waar we weerstand bij voelen, wel een hele leerzame! 

Je zult vast hebben ervaren dat je iets wilt veranderen. Misschien wat vaker ontspannen, minder stress willen ervaren, regelmatiger sporten, wat beter voor jezelf zorgen enzovoort. Wat het ook is, het vraagt om een gedragsverandering. En dat is meestal een uitdaging.

Want hoe graag je ook wilt veranderen, waarschijnlijk voel je ook (wat) weerstand! We willen namelijk niet altijd iets veranderen. Omdat dat eng is, onbekend, en omdat het energie kost. Maar als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd al kreeg!

Huh? Ja, lees hem nog maar eens een keertje 🙂

Als je ergens niet tevreden over bent, zul je iets moeten veranderen. Dat moet je eerst inzien, vervolgens willen, maar het allerbelangrijkste: ook gewoon gaan DOEN!

En dat kan soms knap lastig zijn. Want ons brein houdt eigenlijk helemaal niet van verandering. Die wil graag veiligheid en zekerheid. En dus kost het moeite om iets te veranderen. Maar het mooie is, het is mogelijk én je brein legt er allemaal nieuwe verbindingen door aan, wat er voor zorgt dat je je hersenen actief en fit houdt!

Tips om aan de slag te gaan

  • Zorg voor een mooi notitieboekje: Hou voor jezelf bij hoe het gaat, wat de oefeningen in je oproepen, hoe je je voelt. Dat hoeft echt geen heel boekverslag te zijn, maar als je bijhoudt hoe het gaat, kun je ook terugbladeren. Soms lijkt het alsof we geen steek vooruit komen, maar als je kunt terugbladeren, zul je zien dat er wel degelijke dingen veranderd zijn! Een ander voordeel van schrijven is dat het ervoor zorgt dat je denk- en leervermogen wordt versterkt.
  • Probeer de oefening met enige regelmaat te doen. Kies daarvoor een moment op de dag die je goed uitkomt. Een moment waarop je even tijd hebt voor jezelf en niet gestoord kunt worden. Dat hoeft niet gelijk een heel uur te zijn, maar begin eens met een paar minuten.
  • Wees lief en mild voor jezelf. Als je dingen wilt veranderen, gaat dat vaak niet van de ene op de andere dag. Het vraagt om tijd, geduld en herhaling. En daarbij is het dus belangrijk dat je jezelf de kans blijft geven om te leren. Lopen deden we ook niet van de ene op de andere dag!
  • Als je het lastig vindt om gemotiveerd te blijven, deel je set dan samen met een vriend of vriendin. Help elkaar herinneren aan de oefeningen. Wissel ervaringen uit. Deel wat voor jou wel of niet werkt en hoor van de ander hoe dat voor hem of haar is. Door verschillende ervaringen, vergroot je je inzicht, en leer je er misschien anders tegenaan te kijken waardoor je een oefening die moeilijk voor je was misschien toch een tweede kans wilt geven. Zeker als je hoort wat het je vriend of vriendin gebracht heeft!

En hoe dan verder?

Uiteindelijk is het overall thema van de kaarten natuurlijk gezondheid. Goed voor jezelf zorgen. Daar hebben we allemaal wel een beeld bij. En iedereen doet dat op zijn of haar manier. Gezond eten, sporten, regelmatig bewegen, leuke dingen doen, werk doen dat je leuk vindt, met vrienden optrekken enzovoort.

Het is voor iedereen verschillend. Wat voor de één goed werkt, werkt voor de ander misschien helemaal niet. Belangrijk dus om vooral bij jezelf te blijven. Wat werkt er voor mij? Wat vind IK fijn? Waar word ik blij van? Dingen die je dus zelf kunt doen.

Soms gebeuren er dingen waar we geen invloed op hadden. Waardoor je leven er ineens heel anders uitziet. Bijvoorbeeld een ongeluk, een ernstige ziekte, een fusie op het werk waardoor de sfeer ineens verandert enzovoort. Dat kan behoorlijk wat stress opleveren.

Ondanks dat je de situatie misschien niet 1,2,3 kunt veranderen, kun je wél leren hoe je er anders mee om kunt gaan zodat je minder stress ervaart. 

En daardoor kun je regie houden over je eigen leven, ook bij dingen die je overkomen.

“You can’t stop the waves, but you can learn how to surf”. Een mooie uitspraak van Jon Kabat Zinn die hier prachtig bij aansluit.

Hoe je anders kunt omgaan met stress, hoe je anders kunt omgaan met gedachten en emoties en hoe dit in je lichaam werkt, bespreek ik in online webinars die ik maandelijks geef. Hierbij gaan we wat dieper in op de materie die in de kaartenset al even aan bod komt. Je krijgt wat theorie en vervolgens gaan we gezamenlijk verschillende oefeningen doen. Als je er meer over wilt weten, kun je er hier alles over lezen. (Scroll even naar beneden en kijk bij ‘webinars’).