Blauwe zone’s

door | jun 16, 2020

Gezond en lang leven, hoe doe je dat eigenlijk?

In de Blauwe Zones weten ze het wel.

De Blauwe Zones zijn de plekken op aarde waar mensen langer en gezonder leven dan elders op de wereld… Mensen die daar wonen worden gemiddeld 90 of zelfs 100 jaar, in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit. Willen we dat niet allemaal?

De Blauwe Zones liggen verspreid over de wereld in de volgende gebieden:

  • Het Italiaanse eiland Sardinië
  • Okinawa in Japan
  • Loma Linda in Californië
  • Nicoya in Costa Rica Peninsula
  • Ikaria, een Grieks eiland

Uit onderzoek en interviews met 263 honderdjarigen in die Blauwe Zones werden gemeenschappelijke onderdelen gevonden…

De 3 belangrijkste staan hieronder. 

Onderdeel 1. Bewegen
De mensen uit de Blauwe Zones gebruiken geen supplementen en bezoeken geen sportscholen. In plaats daarvan leven ze in een omgeving die hen voortdurend in beweging zet zonder er bij na te denken. Ze lopen veel, hebben een eigen tuin en weinig mechanische hulpmiddelen.

Onderdeel 2. Eten
Het zelf verbouwen en eten van hun eigen groenten, met name veel soorten bonen, zoals tuinbonen, sojabonen, zwarte bonen en linzen, helpt bij een langer en gezonder leven. Vlees wordt weinig gegeten. Ook blijven ze niet dooreten tot ze vol zijn, eten ze in de ochtend het meest en hun kleinste maaltijd nuttigen ze in de avond.

Onderdeel 3. Een concreet doel hebben in het leven.
Dat laatste noemen ze In Japan “Ikigai” en in Costa Rica “Plan de Vida,” Vrij vertaald betekent het datgene waar je in de ochtend voor wakker wilt worden. Elke dag werken aan je droom of doel ook als je ouder wordt. Het hebben van een doel kan zelfs zeven jaar extra levensverwachting opleveren.

Daarnaast vermijden de Blauwe Zone bewoners stress, drinken ze 2 glazen wijn per dag en leeft men samen met familie en horen ze bij een gemeenschap.

En het onderzoek in de Blauwe Zones is niet op zichzelf staand!

Een pas afgeronde studie, die 90 jaar heeft geduurd, heeft uitgewezen dat dit verhaal: “Hardwerkende mensen het opvallend beter doen dan personen die van dag tot dag leefden. We denken maar al te vaak dat we langer leven als we niet te hard werken, stress voorgoed uit ons leven bannen en ons niet al te veel zorgen maken om de dingen des levens” een fabel is.

“Zij die concrete doelen stellen en hun dromen nastreven worden het oudst.”                                    

En juist aan dat laatste, derde onderdeel ‘een doel hebben” besteden wij als mens het minste aandacht. In de haast van de dag staan we juist hier niet vaak bij stil. Leven we verder, blijven we onze agenda’s vol plannen, kijken we uit naar het volgende weekend en hopen we dat de week snel voorbij gaat. Krankzinnig eigenlijk. Zo wil je toch niet je kostbare tijd doorbrengen?!

Er zijn nu zelfs gebieden op aarde waar bewust blauwe zones gecreëerd worden, door met lokale overheden te kijken naar infrastructuur om fietsen te bevorderen, gezonde voeding te promoten en in samenwerking met lokale ondernemers de werkplekken te optimaliseren!

Gewoon beginnen.

Het moeilijkste van iets veranderen is dat we daarover vanalles kunnen denken. Dat ons hoofd ‘er iets van vindt’ waardoor we altijd redenen kunnen bedenken om het niet te doen. Maar uiteindelijk is het heel simpel. Hoofd uit, en gewoon gaan dóen, ondanks de spanning of negatieve gedachten. 

Verschillende studies tonen aan dat een drastische verbetering van de levensverwachting en gezondheid kunnen terugkeren, zeer snel na het corrigeren daarvan. Goed nieuws dus, want je kunt elke dag beginnen!

Laten we van de hele aarde een Blauwe Zone maken!