Iedereen heeft het recht om ziek te zijn

door | apr 18, 2020

Best een prikkelende uitspraak, toch? Ziekte is niet iets waar we voor kiezen. Het overkomt je, overvált je. Ziekte tast, behalve je gezondheid, ook je rollen aan. Ineens ben je niet meer in staat om te zorgen, maar heb je zelf zorg nodig. En dat mág. Ziek zijn is een recht. Het recht om te ontvangen in plaats van te geven. Het recht om tijd te krijgen om aan je herstel te werken.

Ladies of Loss

Wij zijn drie ondernemende vrouwen met passie voor mensen, ieder in haar eigen vak. Het is onze missie om ziekte en afscheid uit de taboesfeer te halen zodat het normaal wordt om over te praten. Wij interviewen en horen veel. Via onze blogs delen we belangrijke onderwerpen. Met de wens dat jij het doorgeeft en bijdraagt in het doorbreken van het taboe.

 Ongemak

Ernstig ziek zijn is ongemakkelijk. In de eerste plaats voor jezelf. Het brengt onzekerheid en misschien wel angst. Het zorgt ervoor dat alles wat zeker was, ineens gaat wiebelen. Maar ongemakkelijk is het ook voor je omgeving. Voor je vrienden, want hoe je het wendt of keert, de meesten ‘vinden’ er wel wat van. Je bent wel erg emotioneel, of, je moet je er nu maar weer eens gewoon overheen zetten. 

En ook je collega’s ervaren ongemak. Want we vinden het heel erg voor je, maar ondertussen moeten we ook jouw werkzaamheden waarnemen. En zo verstrijkt de houdbaarheidstermijn van compassie. Je manager bevindt zich vaak in een tweestrijd. Want het raakt hem/haar persoonlijk, maar ondertussen moeten de verzuimcijfers ook in de gaten gehouden worden. Een lastig evenwicht tussen de menselijke en zakelijke kant. 

Vertrouwen en bespreken 

De uitspraak ‘ieder mens heeft het recht om ziek te zijn’ kwam verrassend genoeg uit één van onze interviews met een manager. Ruimte geven aan de mens die ineens ‘patiënt’ werd. Uitvragen waar de behoeftes lagen. Voor rust, een gesprek, of misschien alweer het opbouwen van de werkzaamheden. Maar ook respect voor veranderende behoeftes. Want waar je gister behoefte aan had, kan morgen heel anders zijn. En dat is ok. Dat is heel normaal! Een verwerkingsproces verloopt grillig, onvoorspelbaar. Als daar tijd en ruimte voor gegeven wordt, zal dat bijdragen aan de relatie. En dus? Bespreekbaar maken. Hoe eng het ook is. Hoe dichtbij het daardoor ook komt. Want één ding is zeker. Het overkomt ons allemaal!