Hoe meer je ‘in je hoofd’ zin, hoe lastiger het is om je lichaam waar te nemen. Om te voelen wat je voelt. Het is één van onderwerpen die heel vaak voorbij komen in mijn contact met cliënten. Vaak weten mensen wel dat ze ‘veel in het hoofd’ zitten. Ze slapen onrustig, maken zich veel zorgen, hebben het gevoel een wandelend hoofd te zijn.
Het is niet gek dat dit zo ontstaan is. Het gebeurt erg veel wanneer je langdurig stress ervaren hebt. Het is een manier om niet te voelen wanneer die gevoelens (emoties) juist heel vervelend en ongemakkelijk zijn. We hebben allemaal in meer of mindere mate de neiging om vervelende gevoelens weg te drukken. En als je dat lang doet, is het lastig om weer te gaan voelen.
Toch is het heel belangrijk om te voelen. Om je lichaam te kunnen waarnemen. Want voor een tijdje niet voelen is prima. Dat is een overlevingsstrategie die nodig is. Maar op de langere termijn levert het vaak klachten op. Klachten als hoofdpijn, nek- en schouderklachten, lage rugpijn, hoge bloeddruk, snelle en oppervlakkige ademhaling, spierspanning, darm- en maagklachten, gespannenheid, overprikkeld zijn etc.
In deze podcast leg ik uit waarom je zou willen oefenen met te leren voelen wat er in je lichaam te voelen valt. En vooral: hoe je dat dan doet.