Waarom investeren in je gezondheid?
Helaas kunnen we (sommige) ziektes niet voorkomen. Investeren in je gezondheid is geen garantie dat je geen kanker, MS, dementie o.i.d. krijgt.
Maar: we weten inmiddels wel dat stress een grote invloed heeft op je immuunsysteem. En hoe zwakker je immuunsysteem, hoe slechter je lichaam je kan beschermen tegen infecties, bacterien, kwade cellen etc.
Het heeft dus in ieder geval zeker zin om te investeren in je veerkracht. In kunnen omgaan met tegenslag. Om beter in balans te zijn en ook in tijden van tegenslag daar goed doorheen te kunnen komen.
Hoe zorg je goed voor jezelf?
Dat doe je door goed voor je fysieke lichaam te zorgen. Maar ook je mentale gezondheid is hier enorm van belang. Hoe ga jij om met tegenslag? Wat zijn jouw ‘standaard’ gedragspatronen als je je onveilig voelt? En hoe kun je die aanpassen zodat je er minder last van ervaart? Wat is de invloed van je gedachten? Welke rol spelen die gedachten op jouw mentale gezondheid? En hoe beinvloeden gedachten wat je voelt in je lichaam of welke emoties je hebt?
Driehoek van gewaarzijn: emoties, gedachten en lichamelijke sensaties
Wij mensen zijn een samenspel van gedachten, lichamelijke sensaties en emoties. Dit noemen ze ook wel de driehoek van gewaarzijn. We ervaren een mix van deze drie gedurende de dag continue. Soms zitten we vooral in ons hoofd, soms overheersen emoties etc. Gebeurtenissen, herinneringen én mensen, triggeren continue die gedachten, emoties en/of fysieke sensaties. Dat zul je nooit voorkomen. Maar als je last hebt van wat je voelt of denkt, kun je wél leren wat je hier aan kunt doen.
Als je inzicht hebt in wat je denkt, voelt of in je lichaam waarneemt, kun je er wat afstand van gaan nemen. Identificeer je jezelf minder met die dingen. Want we zijn een mens mét gedachten, maar we zíj́n niet onze gedachten. Zodra je dit gaat ervaren, kun je met wat meer mildheid naar jezelf kijken. Kun je soms zelfs een beetje lachen om hoe druk je je weer loopt te maken over iets wat misschien helemaal nooit precies op die manier zal gaan gebeuren. Of kun je je wat makkelijker neerleggen bij hoe je iets in het verleden misschien niet helemaal handig hebt aangepakt. Het resultaat daarvan is dat je wat meer ‘in het nu’ komt. Meer rust ervaart.
Gedragsverandering is nu eenmaal lastig
Er zijn verschillende manieren om hieraan te werken. Net zoals er meerdere manieren zijn om af te vallen, om te sporten etc. Het allerbelangrijkste is dus, dat wanneer jij besluit om preventief aan je gezondheid te werken, je dit doet op een manier die bij jou past. Anders hou je het niet vol. Het gaat namelijk om gedrag dat je wilt veranderen. En dat betekent automatisch dat je weerstand en tegenzin kunt gaan voelen. Onze hersenen zijn er namelijk op gebouwd om je vooral te blijven laten doen wat je al deed. Want dat is lekker veilig. Misschien niet het meest prettig, maar je ‘weet’ in ieder geval wat je hebt.
Gedragsverandering gaat dus gepaard met weerstand. Met ‘weten’ dat je iets beter op een andere manier kunt gaan aanpakken, maar geen zin ‘voelen’ om het te doen. Op dat moment dan. Later zul je je juist veel beter voelen. Maar onze hersenen zijn vooral ingesteld op de korte termijn. Kortom, het is niet altijd even makkelijk.
Vind vooral een manier die bij jou past
Extra belangrijk dus om vooral een manier te vinden die bij jou past. En mogelijkheden zat! Je kunt zelf aan de slag met online trainingen, youtube video’s zoeken, boeken lezen of ook persoonlijke begeleiding (erbij) inschakelen.
Doe wat voor jou goed voelt!
TIP: als je een coach/therapeut overweegt, maar je vindt die stap te ver, kijk dan eerst eens of je die persoon op social media kunt vinden. Volg Instagram, bekijk linkedin of Facebook en zie of de berichten je aanspreken. Of misschien kun je een online training van hem/haar volgen. Zo leer je iemand al een beetje kennen en kun je bepalen of het je aanspreekt.