Vermoeidheid bij kanker

door | apr 18, 2020

Wat doe jij nou eigenlijk? Een vraag die ik regelmatig krijg. En ik moet er altijd even over nadenken om hem goed te kunnen beantwoorden.

Mensen die mijn hulp inschakelen ervaren namelijk meerdere problemen tegelijk. De hulpvragen lopen dan ook uiteen en situaties zijn complex.

Late gevolgen van kanker

Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal kanker hebben (gehad) en daardoor problemen ervaren. Gelukkig is er de laatste tijd steeds meer aandacht voor de lange termijn gevolgen. (Late gevolgen van kanker: wat zijn jouw ervaringen? | NFKhttps://nfk.nl › resultaten › welke-ervaringen-zijn-er-met-de-late-gevolgen-…)

Iets waar lang niet altijd aandacht aan besteed wordt tijdens een behandelingstraject.

Mensen gaan vol goede moed een traject aan, vaak met de verwachting dat ze, na zware behandelingen, waarvan ze weten dat ze zich echt slecht zullen gaan voelen, hopelijk genezen en dan langzaam weer hun leven kunnen gaan oppakken.

Enorme moeheid, is iets wat wel bekend is, maar waarvan niemand zich iets kan voorstellen als je het niet zelf hebt meegemaakt. En hoe goed bedoeld ook, een opmerking uit de omgeving over die vermoeidheid, valt vaak verkeerd. Die vermoeidheid is namelijk niet voortgekomen uit een zelfgekozen activiteit. Het is iets dat je overvalt. En in een aantal gevallen, verdwijnt het niet.

Wat als de vermoeidheid blijft

En dat is precies waar mensen tegenaan kunnen lopen. Want als je de verwachting hebt dat je conditie op termijn verbeterd, valt het vies tegen als de vermoeidheid blijft opspelen. Dat je geen inschatting kunt maken wanneer hij de kop opsteekt. En dat je er dus ook niet altijd rekening mee kan houden op het werk. 

Emmer van energie in kaart brengen

Des te belangrijk om goed te kijken naar wat je emmertje van energie vult, waar je plezier en geluk uit haalt. En uiteraard is het daarnaast belangrijk dat je kijkt naar hoe je ermee om gaat. Wat kun je aanpassen in je (werk)omgeving, om ruimte te krijgen en er op te kunnen anticiperen. Hoe ga je daarover in gesprek en waar vind je elkaar?

Dat is één van de dingen waarmee ik mijn cliënten help. Met het bepalen van wat die dingen dan precies zijn. Iets dat vaak naar de achtergrond geschoven is. Dat geldt voor velen van ons, maar zeker voor degenen die een zwaar behandeltraject hebben doorstaan en die lang in overlevingsstand geleefd hebben.

En waar ik dan nog meer bij help?

  • mentale fitheid: beperkende overtuigingen, accepteren/leren omgaan met beperkingen 
  • emoties: leren omgaan met emoties zoals angst, verdriet, boosheid ed.
  • relaties: copingstrategie bij patiënt en of partner
  • verandert toekomstbeeld: hoe ga ik om met onzekerheden
  • zingevingsvragen: wie ben ik, waar ben ik goed in, wat wil ik
  • loopbaantwijfels: in kaart brengen van competenties, kwaliteiten en persoonlijke stijl in communicatie en gedrag

Onlangs kreeg ik een prachtig en lief kaartje van een cliënt van mij. En haar woorden zeggen veel meer dan wat ik kan uitleggen over mijn trajecten…..

Lieve Sandrine, woorden kunnen niet beschrijven hoe blij ik ben dat ik jou heb leren kennen. Om samen door mijn proces te zijn gegaan. Mijn gevoel kan dat wel uitdrukken: met liefde heb je mij ontvangen, opgevangen en bij de hand genomen om mijn wir war aan gedachten en emoties op een rijtje te krijgen. En dat was zo fijn! Ik kijk altijd uit naar onze afspraken. Lieverd, ontzettend bedankt voor je liefde, steun, geduld, luisterend oor, woorden en verzorging. Je bent een fantastisch mooi mens.