Mediteren, dat kan ik niet!

door | jun 17, 2021

Iets waar je de laatste tijd steeds meer en vaker over hoort. Mediteren. Het beeld bestaat dat je dan urenlang op een steen in een ongemakkelijke houding moet zitten en zweverig bent/doet.

Maar wat is dan eigenlijk zweverig?

Mediteren helpt je om in het NU te komen. Om je aandacht erbij te houden. Bij wat je nu voelt, hoort, ruikt, ziet….

En dat is lastig want we zijn juist steeds vaker met ons hoofd al bij morgen of volgende week. Of we hangen nog in het verleden. Bij dat vervelende gesprek, wat die vriendin toen en toen gedaan heeft of bij wat je ergens in de loop van je leven misschien anders had willen doen. En dat is toch juist veel zweveriger? Dat je met je hoofd de hele tijd in het verleden of de toekomst dwarrelt. In plaats van dat je HIER bent?

Wat brengt het dan?

Het resultaat van mediteren is dat je meer rust ervaart. Maar vooral dat het je steeds ‘makkelijker’ afgaat om je aandacht bij dit moment te houden. Om te ervaren. En dat betekent soms genieten en soms pijn voelen. Gewoon zoals het op dat moment is. Niet altijd alleen maar prettig dus. Maar het zorgt er wel voor dat je ‘beter’ kunt dealen met alles. Want onze neiging is om ongemak weg te duwen. Om het niet te voelen, uit de weg te gaan of ertegen te vechten. Dat helpt. Voor even. Maar op de langere termijn krijg je vaak lichamelijke klachten.

Emoties voelen

Op een andere manier ermee omgaan betekent dat je toestaat dat je je soms nu eenmaal verdrietig, shit, of eenzaam voelt. Maar je staat jezelf toe dat ook gewoon te voelen. Je vecht er niet tegen. En dat zorgt er dan weer voor dat je het uit de systeem kunt halen. In plaats van dat het daar maanden- of jarenlang kan borrelen en allerlei vervelende klachten gaat geven. Je pijn- stress- ademhalings- of bloeddruk klachten krijgt. Opgebrand raakt. Geen contact meer kunt maken met wat je nu eigenlijk vóelt.

Aandachtstraining

Met mediteren train je je aandacht. Je houdt contact met je lijf. Iets wat zeker in deze tijd heel belangrijk is. Met ons drukke leven razen we maar door. We willen niet te veel voelen. We staan vooral op AAN. Maar wanneer gaan we eens UIT? Wanneer ontspannen we? Wanneer kunnen we voelen in plaats van denken?

Mediteren vraagt wel om oefening. Net zoals sport of een talent dat je hebt. Dat heeft training en herhaling nodig om er beter in te worden. Dat doe je niet in één keer! Dat je tijdens de meditatie dus afdwaalt is heel normaal. Dat is wat ons brein doet! En dat is juist onderdeel van de oefening. Ik laat het je zien in dit filmpje!