Een fascia release behandeling, goed voor elk!

door | mrt 26, 2024

Wat is fascia?

Voor het geval je mijn vorige blog over fascia niet gelezen hebt: fascia is bindweefsel.

Ons hele lichaam bestaat eruit. Het is overal omheen, tussen, door- en overheen. Om spieren, in pezen, over en in organen. Ons lijf is als het ware een latexpak van bindweefsel, waarin onze organen en botten ‘hangen’. Het is één van de eerste dingen die worden aangelegd in de baarmoeder zodra we verwekt zijn. 

En nog niet zo lang geleden is vastgesteld dat het ons grootste orgaan is. Als je wilt weten welke functies het allemaal heeft, verwijs ik je naar mijn vorige blog 😉 maar wat je in ieder geval moet weten is dat het méér beïnvloed dan we ons beseffen. 

Lichamelijke klachten verhelpen

Wanneer fascia ingedroogd en vastgeplakt zit, trekt het ons lichaam uit verband. Hierdoor gaan we (onbewust) anders lopen en bewegen, en krijgen we lichamelijke klachten. Je wilt dus je bindweefsel weer soepel en vochtig maken. Dat kun je doen door o.a. yin yoga, maar een iets directere manier is een fascia release behandeling. 

Deze behandeling zorgt ervoor dat de knoopjes en pijnlijke plekken los gemaakt worden, waardoor je huid en bindweefsel weer soepel over je botten, pezen en spieren bewegen. Geheel pijnloos is dat zeker niet. Al naar gelang de plek lang heeft vastgezeten, of bij weinig beweging, kan dat in eerste instantie best gevoelig zijn. 

Maar het doet meer

De fysieke component is vaak de belangrijkste, of in ieder geval de eerste op basis waarvan mensen een fascia behandeling willen ondergaan. Maar vaak gebeurt er veel meer. De fysieke houding die wij namelijk aannemen, is niet zelden gebaseerd op overtuigingen van onze opvoeders of die van onszelf. Dat klinkt misschien een beetje vaag. Maar ga maar eens na welke spreekwoorden we in onze taal hebben. Vaak zijn die figuurlijk bedoelde zinnen, letterlijk als klacht terug te vinden in het lichaam.

Iemand die het gevoel heeft op eieren te lopen, heeft bijvoorbeeld harde pijnlijke kuiten. Als je je veel op de hals haalt, heb je misschien wel nekklachten. Degenen die het gevoel hebben veel te moeten dragen, kampen met lage rugklachten. En iemand die zijn hele jeugd te horen heeft gekregen dat hij er niet toe doet, loopt voorovergebogen en heeft last van schouders en borstkas. 

De effecten

Het losmaken van het bindweefsel geeft dus ruimte en soepelheid in het lichaam. Het zorgt er vaak ook voor dat mensen weer beter kunnen ademhalen, omdat er meer ruimte in de borstkas is ontstaan. En een betere ademhaling is weer van belang voor je gezondheid (maar daarover kun je dan weer mijn blog over ademhaling lezen ;))

Het losmaken van de schouderpartij, zorgt ervoor dat mensen letterlijk ‘hun ruimte kunnen innemen’. Het gevoel na een behandeling, geeft vaak inzicht hoe afgesloten of klein iemand zich misschien tot dan toe altijd hield.

Een pijnlijke plek in het been, kan een herinnering omhoog brengen die gekoppeld is aan een moment waarom je in een vecht/vlucht modus zat. En afhankelijk van hoe onprettig die gebeurtenis was, kunnen er emoties als verdriet of woede loskomen. Die we eerder onderdrukt hadden. 

Regelmatig gebeurt het ook dat, na het behandelen van de buik, ontlasting weer op gang komt, die daarvoor vastzat. Of dat hoofdpijnklachten ineens verdwijnen nadat je over de lengte van de achterkant van je lichaam behandeld bent. 

Kortom: er gebeurt meer dan je je misschien van tevoren had kunnen bedenken!

Ervaar het zelf en ontdek hoe je beter voor jezelf kunt zorgen

En dat betekent ook dat er veel klachten zijn waar je met een fascia behandeling iets voor kunt betekenen. Het brengt vaak in ieder geval mooie inzichten over hoe ingenieus ons lichaam in elkaar zit. Hoe gevoelens, emoties en denkbeelden letterlijk terug te vinden zijn in ons lichaam. Dat we een complex geheel zijn van gevoelens, gedachten, overtuigingen ín een lichaam. En dat we daar op veel meer vlakken goed voor kunnen zorgen, dan we in eerste instantie misschien denken.